Tarun Pirtuliina
Virallinen nimi:
Kutsumanimi:
Sukupuoli:
Syntymäaika
Rotu:
Säkäkorkeus:
Tarun Pirtuliina
Liina
tamma
26.11.2009, ikä
suomenhevonen
150cm
Rekisterinumero:
Koulutus:
Painotus:

Kasvattaja:
Omistaja:
VH-69751
Ko Va B, Re 100cm
yleis

Nora
Nora, Welldone

Saavutukset


Luonnekuvaus

Liina on hoitaessa hieman erikoinen. Suomenhevosten tavoista poiketen, se saattaa säikähdellä kaikenlaista, eikä ole mikään viilipytty. Liinalle on joskus vaikeaa laittaa riimua, saatikka sitten suitsia päähän. Tamma aristaa päätään ja riuhtoo joka suuntaan ja jos on oikein huono päivä se lähtee pyörimään ympäri karsinaa. Tilanne menee pahemmaksi, jos ihminen hermostuu. Harjatessa Liina käyttäytyy hyvin, se rakastaa kaikenlaista hellimistä ja silittelyä. Jos lopettaa harjaamisen vähäksi aikaa, Liina hoputtaa hoitajaa kuopimalla. Harjausta ei saisi lopettaa hetkeksikään. Kavioiden kanssa Liina saattaa hermostua, varsinkin takajalkojen kanssa, joka johtuu huonosta kengityskokemuksesta. Tamma on pikkuhiljaa ruvennut tottumaan kavioiden käsittelyyn. Liina saattaa säpsähtää myös vettä, pesupaikalla sen kanssa ei ole ongelmatonta. Peseminen on tamman mielestä hirveä asia, se vihaa vettä tarpeeksi muutenkin. Rauhoittelu ja pienet herkkupalat saavat tamman vähän rauhoittumaan. Uudet asiat ovat Liinan mielestä pelottavia, mutta jos tamma luottaa käsittelijäänsä asiasta päästään yli helposti. Liina ei pidä helosanin laittamisestä, eikä muistakaan tököteistä. Rasva maistuu sen mielestä niin pahalta, että sen täytyy heitellä päätään joka suuntaan. Ilman riimua ei sitä saa laitettua lainkaan. Satulan ja mahdolliset suojat saa helposti päälle, mutta suitsien kanssa on edelleenkin ongelma. Kannattaa keksiä oma viritys, jonka avulla kuolaimet saa neidin suuhun. Taluttaessa Liina on kiltti, vaikka sillä on välillä kauhea kiire jonnekin. Autoja se myös pelkää, joten niiden lähellä kannattaa olla varuillaan. Muiden hevosten seurassa Liina on melko säyseä, joskus se saattaa innostua leikkimään muiden kanssa, mutta alistuu yleensä muille. Kengittäjän ja eläinlääkärin seurassa Liinaa hermostuttaa, mutta käyttäytyy asiallisesti, vaikka kaviot tuottavatkin ongelmaa. Perusluonteeltaan tamma on siis positiivinen, mutta sopivan hankala. Suuri sydän neidiltä ainakin löytyy!

Liinalla ratsastaa vain osaavat ja tamman tuntevat henkilöt. Oikealla ratsastuksella tamman saa tekemään vaikka mitä, mutta yksikin huonompi ratsastaja voi pilata vaivalla tehdyn työn. Liina ei siis sovellu pikkuratsastajille tai aloittelijoille. Ratsastaessa tamma on vaativa, hieman stressaava. Kouluratsastus sujuu neidiltä hyvin, liikkeet ovat kouluratsulle ominaiset. Niissä on helppo istua ja työskennellä. Laukka on hieman keinuhevostyylistä ja sitä saa lyhennettyä vaikka kuinka paljon. Ravin kanssa tarvii työskennellä aluksi, mutta ainakin tammalta löytyy eteenpäinpyrkimystä. Ruutia siis löytyy, mutta Liina osaa myös olla rauhallinen ja säyseä. Esteillä tamma innostuu ja on myös elementissään. Tammalta kyllä löytyy ponnua ja hyvä hyppytekniikka. Maastolenkit ovat neidin mieleen, maastossa tamma on täydellinen. Erittäin maastovarma, ei pelkää mitään, ei edes autoja, koska luottaa ratsastajaansa. Maastoesteitä Liina saattaa vähän epäröidä, mutta oikeanlainen ratsastus tekee siitä myös hyvän kenttähevosen.

Kisoihin valmistautuessa Liinalla alkaa aivot raksuttaa ja se tietää mitä on tulossa. Aluksi se hermoilee ja kun pitäisi lettejä alkaa väkertää, tamma ei muuta osaakaan kun olla rasittava. Hoitopaikallakin se vain sählää edestakaisin, eikä koko hommasta kerta kaikkiaan tule mitään. Alkuhuuman jälkeen tilanne muuttuu täysin. Neiti on täysin rauhallinen ja antaa laittaa itselleen hienot sykeröt ja häntäletin. Rauhallisuutta kestää siihen asti, kun on lastauksen aika. Se neitiä hermostuttaa, mutta itse lastauksessa ei mene kauaa aikaa. Kisapaikalla tamma puhkuu intoa, eikä malta pysyä paikallaan. Uudet asiat eivät kuitenkaan pelota, sillä niitä on nin paljon, ettei se jaksa keskittyä moneen asiaan yhdellä kerralla. Verryttelyyn kannattaa varata aikaa enemmän kuin "normaalin" hevosen kanssa, sillä Liina sählää aluksi jotain omaansa. Itse radalla se käyttäytyy mallikkaasti, vaikka saattaa saada välilä omia kohtauksiaan. Kisojen jälkeen Liina on aika väsynyt, joten sen täytyy antaa levätä paljon.

Sukutaulu

I. Kajo-Varjo
VIR MVA Ch, KTK-II
II. Peltopyy
Ch, KTK-III, YLA2, ERJ-III
III. Veli Vikuri
sph-o, 146cm
IIE. Vaimean Tytär
sh-t, 158cm
IE. Aino-Kaisa
KRJ-II, YLA2
IEI. Pehtoori
sph-o, 147cm
IEE. Kaisa
sph-t, 145cm
E. Sannin Suometar
YLA2
EI. Kivisen Hurmuri
SLA I, YLA2, ERJ III
EII. Ramirei
sh-o, 155cm
EIE. Neitoperhonen
sh-t, 153cm
EE. Ikuisuus Eilisestä
SLA I, YLA2
EEI. Hämähäkkimies
sh-o, 159cm, KTK-II
EEE. Super-Enni
sh-t, 156cm, KTK-I

Liinan emä Sannin Suometar on yksi vanhimmista hevosistani. Meillä on pitkä historia takana, mutta yhteinen taival jatkuu vielä pitkälle tulevaisuuteen. Taru on suomenhevostamma, joka on kilpaillut menestyksekkäästi sekä este- että koulupuolella. Tulevaisuudessa tammalle tullaan hankkimaan molempien lajien laatuarvostelupalkinto. Taru omaa hienot liikkeet sekä erinomaisen hyppytyylin. Luonteeltaankin Taru on melko säyseä tamma.

Ei. Kivisen Hurmuri, eli Huru, on erittäin upeasti menestynyt suomenhevosruuna evm suvusta. Reijo Kivisen kasvattama ruuna on luonteeltaan perin rakastettava ja ihana. Kilpailuissa herraa on nähty paljon, menestyskin on ollut huima. Kouluradoilta sijoituksia löytyy 41 ja estepuolelta 35. Huru on kilpaillut myös kenttäratsastuksen ja valjakkoajon parissa. Ennen ruunausta Hurusta otettiin pakasteita, joita käytetään myöhemmin. Ruunalla on tällä hetkellä 7 jälkeläistä. Eii. on upea punarautias ori Ramirei, eli Rami. Se on vielä melko tuntematon kilparadoilla, eihän se kovin vanhakaan vielä ole. Rami on silti hyvin lahjakas ja periyttää hyviä piirteitään, koulu- ja esteratsun ominaisuuksia, jälkeläisilleen. Eie. Neitoperhonen, tutuille vain Neiti, on 153cm korkea suomenhevostamma. Neiti oli aikanaan varsinainen koulutykki, joka jouduttiin kuitenkin lopettamaan varsan syntymisen jälkeen. Sitä ennen se ehti pyöräyttää maailmaan kolme tervettä ja hyväluontoista varsaa. Eiii. Vihilän Aatu eli Aatu on näyttänäyt lahjojaan vuosien mittaan kilparadloilla hyvin menestyen. Erinomaisen rakenteen omaava ori onkin kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla ja onkin omistajiensa ylpeyden aihe vielä vanhoilla päivillään. Eiie. on kaunis tamma nimeltä Pirtuliina, joka on rakenteellisesti hyvä. Tamma on kantakirjattu toisella palkinnolla ja lahjoja löytyy myös ratsastuspuolelta. Valitettavasti tamman omistaja ei itse ole kiinnostunut kilpailemisesta ja keskittyykin Pirtuliinan kanssa vain näyttelyissä kiertelemiseen. Eiei. Ruosteprinssi oli upea ilmestys niin muodoiltaan kuin liikkeiltäänkin. Tällä 154cm korkealla orilla on yhteensä 11 jälkeläistä ja periytti näille hyviä piirteitään. Luonteeltaan ori oli rauhallinen ja rehellinen suomenhevonen. Liinan emänisänemänemä Nompparellineiti on 158cm korkea tamma neiti, joka on kuitenkin jäänyt melko tuntemattomaksi. Sen emän tiedetään olleen hyvä esteratsu ja isän taas koulupuolen taituri, joten voidaan olettaa, että Nompparellineiti omasi sekä este- että kouluratsun omainaisuuksia.

Ee. on YLA2 palkittu suomenhevostamma Ikuisuus Eilisestä. Sessi on Mira Laakon, tunnetun suomenhevoskasvattajan kasvattama perussuomalainen tamma. Tämä punarautias neitokainen on loistanut kilpauransa aikana monesti estekisojen palkintojenjaossa. ERJ sijoituksia tammalta löytyykin 38. Sessillä on nyt viisi jälkeläistä. Eei. Hämähäkkimies on hyvärakenteinen 159cm korkea ori, joka kiertää estekenttiä menestyksekkäästi Itä-Suomessa. Hämis on luonteeltaan rohkea ja kunnianhimoinen. Orilla ei ole ennestään kuin yksi jälkeläinen. Ee. on menestyksekäs suomenhevostamma Super-Enni. Ennillä on kokomusta niin esteradoilta kuin näyttelykehistäkin. Tamma on kilpaillut alue- ja kansallisissa estekilpailuissa hypäten parhaimmillaan ratana 110cm. Enni on kantakirjattu I-palkinnolla. Eeie. Peten Likka on Petteri Rannikon estepainotteinen kasvatti, jolla on erinomainen luonne ja upea ulkomuoto. Nuoresta iästään huolimatta tammalla on jo neljä varsaa. Likan esteura kuitenki loppui ennen kuin alkoikaan jalkavamman takia. Eeii. on myös Petteri Rannikon kasvatti Peten Ylpeys ja nimensä mukaisesti kasvattajansa ylpeyden aihe. Tämä komea liinakko ori saavutti paljon näyttelymenestystä ja kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla. Orilla on myös muutamia sijoituksia estekisoista. Emänemänisä Supermies pärjäsi hyvin aluetason estekilpailuissa ja vuonna 2002 sai arvonimen PowerJump (90cm) Vaasassa. Näyttelyissä sen sijaan ori ei menestynyt ollenkaan. Eeee. oli omistajansa silmäterä, upean värityksen omaava tamma Unelmatar. Tammalla oli takanaan aktiivinen esteratsun kilpaura, mutta myös näyttelymenestystä löytyy. Unelmatar on kantakirjattu toisella palkinnolla.

Isä Kajo-Varjo on luonteeltaan ovela suomenhevosori. Tämä hienorakenteinen voikko herra on palkittu muotovaliolla ja kantakirjattu toisella palkinnolla. Oria on nähty monissa kisoissa, niin este- että kouluradoillakin ja hyvällä menestyksellä. Varjolla on neljä upeaa jälkeläistä Liinan lisäksi. Isänisä on erittäin upean värinen suomenhevosori Peltopyy. Se on ollut upea näky monissa kilpailuissa, joissa se onkin pärjännyt todella hyvin. Pyy on monipuolinen, juuri niin kuin kunnon suomenhevosen tuleekin olla. Sijoituksia on koulu- ja estekisojen lisäksi valjakkoajosta ja yksi kenttäkilpailuistakin. Ie. Aino-Kaisa on näpsäkkä suomenpienhevostamma. Aino on koulupainotteinen ja onkin saanut hyviä tuloksia kilpailuista. Myös esteradoilla tammaa on nähty silloin tällöin. Yleisesti ottaen tamma on rauhallinen tapaus, mutta luonnettakin löytyy. Iii. Veli-Vikuri on kansallisen tason kilpahevonen. Vikuri ei ainakaan tähän asti ole toiminut aktiivisesti jalostuksessa, sillä sen ainoa varsa on Liinan isänisä. Isänisänemänä toimii kaunis suomenhevostamma Vaimean Tytär. Tamma on kilpaillut lähinnä koulua aluetasolla, mutta sijoituksia on myös kansalliselta tasolta. Iei. Pehtoori on 2007 vuoden lopulla ruunattu suomenpienhevonen. Ennen ruunaustaan Pehtoori kilpaili tasolla Va A ja astutti seitsemän tammaa. Sittemmin ruunauksen jälkeen ori on jäänyt melko tuntemattomaksi. Iee. on pienikokoinen voikko suomenhevonen Kaisa. Nuorempana Kaisa kävi ahkerasti valmennuksista, mikä näkyi myöhemmin menestyksestä kilparadoilla. Esteet eivät olleet tämän tamman juttu, mutta emänä se oli erinomainen. Tämä sisukas neiti on saanut viisi suloista varsaa.

Suvusta löytyy myös:
Eiii. Vihilän Aatu (sh-o, 151cm, KTK-I)
Eiie. Pirtuliina (sh-t, 158cm, KTK-II)
Eiei. Ruosteprinssi (sh-o, 154cm, KTK-II)
Eiee. Nompparellineiti (sh-t, 158cm)
Eeii. Peten Ylpeys (sh-o, 160cm, KTK-I)
Eeie. Peten Likka (sh-t, 156cm)
Eeei. Supermies (sh-o, 158cm)
Eeee. Unelmatar (sh-t, 156cm, KTK-II)
Iiii. Nisve (sh-o, 153cm)
Iiie. Oivariina (sh-t)
Iiei. Yllerö (sh-o)
Iiee. Vaimea (sph-t, 147cm)
Ieii. Artteri (sph-o, 146cm)
Ieie. Irkku-Liina (sph-t, 148cm)
Ieei. Ykä-Linjuri (sph-o, 145cm)
Ieee. Ellan Toive (sph-t, 146cm)

Eiiei. Vahinkolaukaus (sh-o)
Eiiee. Siniella (sh-t, 157cm)
Eiiii. Tähtivoitto (sh-o, KTK-I)
Eiiie. Filmiina (sh-t)
Eieii. Rosvoroope (sh-o)
Eieie. Prinsessa Rosella (sh-t, 156cm, KTK-II)
Eieei. Nomparelli (sh-o)
Eieee. Neiti-Kulta (sh-t)
Eeiii. Hulvattoman Mahti (sh-o, 160cm)
Eeiie. Tanssin Hurmaa (sh-t, 157cm)
Eeiei. Varsinainen Gigolo (sh-o, 158cm, KTK-I)
Eeiee. Kaikista Kaunein (sh-t, 155cm)
Eeeii. Komein Jokeri (sh-o, 159cm)
Eeeie. Keisarinna (sh-t, 156cm, KTK-II)
Eeeei. Tahditon (sh-o, 158cm, KTK-III)
Eeeee. Neitoperhonen (sh-t, 156cm, KTK-I)

Jälkeläiset

ei vielä jälkeläisiä

Kuvagalleria

   
© Crystal

Kisakalenteri (vain sijoitukset)

KRJ - 10 sijoitustaERJ - 0 sijoitusta
08.12.2009 - Kutsu - KRJ He B - 4/40
10.12.2009 - Kutsu - KRJ He B - 2/40
12.12.2009 - Kutsu - KRJ He B - 6/60
13.12.2009 - Kutsu - KRJ He C - 4/60
13.12.2009 - Kutsu - KRJ He B - 2/60
11.12.2009 - Kutsu - KRJ He B - 2/60
12.12.2009 - Kutsu - KRJ He A - 5/60
12.12.2009 - Kutsu - KRJ Va B - 3/60
10.12.2009 - Kutsu - KRJ Va B - 1/77
10.12.2009 - Kutsu - KRJ Va B - 3/40

Valmennukset

layot © Kati S.
Tämä on virtuaalihevonen ~ This is a sim-game horse