Primo André xx

Class I

 
Täyttää 3 vuotta 01.01.2010 || Tämä on virtuaalihevonen || © Jessica M.

Virallinen nimi:
Kutsumanimi:
Sukupuoli:
Syntymäaika
Rotu:
Säkäkorkeus:
Primo André xx
Anttu
ori
03.07.2009, ikä
englantilainen täysiverinen
160cm
Rekisterinumero:
Koulutus:
Painotus:

Kasvattaja:
Omistaja:
VH06-006-5302
Ko Va A, Re 160cm
este

Tessa
Nora (VRL-02066)


Luonnekuvaus


Anttu on kovin seurallinen ja huomionkipeä täysiveriori. Myös kaiken mahdollisen syöminen kuuluu tämän orin lempipuuhiin. Anttu on mukava hevonen, joka pyrkii aina miellyttämään, mutta toki osaa näyttää myös orimaisen puolensa.

Hoitaessa Anttu on mukava ja rauhallinen, mutta harjat kannattaa pitää pois herran silmistä, koska muuten niistä ei ole paljoakaan lopulta jäljellä. Anttu on hyvin seurallinen ja pitää huomiosta, jota se usein myös saa. Yksinään se ei pärjää tallissa vaan aina on tallissa tai ulkona oltava muitakin hevosia niin, että Anttu näkee ne. Muuten se ei ole läheisriippuvainen esimerkiksi ratsastettaessa ei tarvitse muita hevosia seuraksi eikä hirnu jatkuvasti muiden perään. Antun voi pitää hyvin auki karsinassa hoidettaessa. Myös hoitaminen käytävällä tai ulkona harjauspaikalla onnistuu orin kanssa hyvin. Myös lapset voivat hoitaa Anttua sen rauhallisen luonteen ansiosta. Varustaminen sujuu hyvin ja ori on innolla lähdössä töihin. Muuten kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat tämän orin kanssa hyvin. Eläinlääkäriä ori ei pelkää. Traikkuun menee yksinkin, mutta voi olla hankala lastata. Kaverin kanssa menee muitta mutkitta traikkuun ja matkustaa rauhallisesti.

Ratsastettaessa Anttu on reipas ja energinen. Ori vaatii pehmeäkätisen ratsastajan, koska muuten alkaa helposti juosta vain eteenpäin ilman minkäänlaista kontrollia. Tällä hevosella siis ratsastetaan mieluummin liian pitkin kuin liian lyhyin ohjin. Ratsastajan on tärkeä muistaa ratsastaa pohkeella, koska muuten ori ei toimi takaosasta oikein. Anttu ei singahda, vaikka pohjetta käyttäisi vähän reippaamminkin. Pohkeen käyttö on edellytys sille, että orin saa kunnolla ohjastuntumalle ja työskentelemään. Kun pohjetta käytetään riittävästi, ori rentoutuu ja alkaa kulkea oikein. Muutenkin apujen oikea käyttö on Antulla tärkeää, koska se haluaa kovasti miellyttää ja yrittää ymmärtää mitä siltä halutaan.

Anttu on hyvin eteenpäin pyrkivä ja useimmiten kuuliainen ratsu, ellei herraa ala kovasti jännittää. Jännityskohtaukset johtuvat yleensä ratsastajan kovasta kädestä, liian vähäisestä pohkeenkäytöstä ja epäselkeistä avuista. Tällöin ori alkaa stressata ja jännittyy täysin, eikä tiedä menisikö eteen vai taakse. Jos tällainen tilanne pääsee syntymään, on parempi antaa hetkeksi pitkät ohjat ja antaa tilanteen laueta. Kehuja tämä ori rakastaa ja on todella onnellinen aina kun saa niitä.

Antulla on kolme hyvää askellajia. Käynti on rauhallinen ja matkaa voittava. Ravi on välillä hieman sipsuttavaa, mutta osaa myös kulkea lennokkaasti ja tahdikkaasti. Laukka on pyörivä ja ryhdikäs. Tutin bravuurina ovat sulkutaivutukset, joita ori tekeekin mielellään. Tutti on hyvin taipuisa ori, mutta vasenkierros on sille yleensä hieman heikompi kuin oikea. Tutti pitää kouluratsastuksesta ja jaksaa keskittyä hyvin, kunhan ei ala jännittää liikaa.

Esteillä orilta löytyy intoa ja kapasiteettia. Anttu hyppää kyllä hyvin kun kuski on osaava ja pysyy mukana orin erikoisissa hypyissä. Tämä herra hyppää kuin unelma oikean ratsastajan kanssa. Tämän orin kanssa punnitaan ratsastajan taidot auttaa hevosta. Jos ratsastaja ei tue Anttua kunnolla, sen hypyt ovat hätäisiä ja usein puomit kolisevat alas. Pohkeen pitää pysyä kiinni koko hypyn ajan ja istunnan pidättää ennen estettä. Ohjasote pysyy vain vakaana ja pidättää, jotta vauhti ei kiihtyisi. Osaavan ja tutun ratsastajan kanssa Anttu on oikea estetaituri ja näyttää hyvin tasaiselta. Toisilla tämän orin kanssa loksahtaa, toisilla ei. Ei yleensä kuitenkaan kieltele tai mene ohi, vaan hyppää kaiken. Joskus saattaa juosta esteen ohi, mutta tässä vaiheessa on ratsastajalta lähtenyt sitten jo vauhti lapasesta.

Maastossa Anttu tarvitsee päättäväisen ja tutun ratsastajan, josta ori saa tukea. Vieraiden on paras maastoilla porukassa. Vetohevoseksi Tutti ei sovi, eikä yksin maastoilu aina ole mukavaa, jos ori sattuu olemaan kovin säikyllä tuulella. Mutta porukassa ja perässä tulee mukavasti. Pysyy käsissä eikä rieku muiden kanssa. Maastoesteillä hyppää osaavan ja tutun kuskin kanssa hyvin, mutta uusilla ratsastajilla voi olla suuria vaikeuksia saada ori esteistä yli.

© ZapSaavutukset


Class I
Breed- & Sex-type 8/10 pts.
Head, neck, body 8/10 pts.
Legs 7/10 pts.
Movement, walk 7/10 pts.
Movement, trot 7/10 pts.

Class I ~ 37/50 pts.
Judge: Tessa, SHI
Sukutaulu


I. Armani Code xx
xx-o, 170cm
EI. Singapore xx
xx-o, 172cm
EII. London xx
xx-o, 168cm
EIE. Donna Karan xx
xx-t, 157cm
EE. Vera Wang xx
xx-t, 160cm
EEI. Tokyo xx
xx-o, 169cm
EEE. Sunia xx
xx-t, 162cm
E. All-American Rocket xx
xx-t, 158cm
SER-V
EI. As Good As It Gets xx
xx-o, 171cm
EII. Ordered Steps xx
xx-o, 169cm
EIE. American Beauty xx
xx-t, 152cm
EE. Awesome Wild One xx
xx-t, 158cm
EEI. On With Jon xx
xx-o, 170cm
EEE. Obsidian Dream xx
xx-t, 161cm

I. Armani Code xx on Ruotsista tuotu melko tuntematon englantilainen täysiverinen. Luonteeltaan ori on nirppanokka, mutta aivan upea näky kilparadoilla ja ratsastajan alla. Amiksikin kutsuttu ori on sijoittunut hienosti esteradoilla kilpaillen jopa 160cm luokissa. Näyttelyissäkin Amin rakennetta on kehuttu ja se on päässyt sijoille. Tietojen mukaan orilla olisi vain kaksi jälkeläistä, mutta luultavasti niitä on enemmänkin ympäri maailmaa.

Ii. on vanhasta suvusta polveutuva täysiveriori Singapore xx. Ori kilpaili nuorempana ahkerasti kenttäradoilla ja menestyikin niin hyvin, että siitä tuli haluttu jalostusori Ruotsissa. Nykyään tämä herra onkin oikea helmi sukutaulussa. Iii. London xx oli pienikokoinen täysiveriori melko tuntemattomasta suvusta. Ori itse kuitenkin ponnahti julkisuuteen esteratojen kiistattomana kuninkaana voittaen melkein jokaisen kisansa. Astuttuaan parisenkymmentä tammaa ori siirtyi eläkkeelle ja kuoli lopulta 27-vuotiaana. Iie. Donna Karan xx oli todellinen neiti ja hyvin vaikea käsitellä varsinkin nuorempana. Tamma on hienosta estepainotteisesta suvusta ja tammalta odotettiin paljon, mutta sen hermot eivät kestäneet kilpailuiden tuomia paineita. Se siirtyikin siitoskäyttöön nuorena ja synnytti monta upeaa varsaa elämänsä aikana.

Ie. Vera Wang xx on myös ruotsalainen kilpahevonen. Tamma painottui esteille ja se tekikin mallikelpoisen esteuran. Ennen siirtymistä nykyiselle omistajalleen Vera kilpaili risuestelaukoissa ja pärjäsi yllättävän hyvin. Pienen loukkaantumisen takia tamman jalat eivät kuitenkaan kestäneet laukkaratsun uraa, joten se myytiin eteenpäin esteratsuksi. Iei. Tokyo xx oli tunnettu jalostusori varsinkin Pohjoismaissa. Se teki näyttävän uran kenttähevosena ja myöhemmin vielä esteisiin painottuneena. Tokyon koko suku on täynnä hienoja kilpahevosia ympäri Ruotsia, joten ei ole ihmekään, kun siitä tuli erittäin haluttu nimi varsinkin täysiverijalostuksessa. Iee. on vielä elossa oleva Sunia. Tamma aloitti kilpauransa kouluhevosena, mutta siirtyi myöhemmällä iällä esteratsuksi omistajan vaihdoksen yhteydessä. Sunia pärjäsi hyvin 140cm radoilla, mutta korkeammat luokat tuottivat sille vaikeuksia. Varsoja tamma ehti synnyttää kahdeksan kappaletta ennen eläkkeelle siirtymistään.

E. on upea tumma täysiveritamma All-American Rocket xx. Esteille suuntautunut kilparatsu kilpaili vuonna 2008 aktiivisesti sijoittuen hienosti. Seuraavana vuonna tamma sijoittui myös kenttäkisoissa. Ronja on menestynyt myös näyttelykehissä ja ansainnut SER-V palkinnon. Luonteeltaan tamma on arvaamaton ja kuuma rodunomaisesti. Nykyään Ronja keskittyy siitostamman tehtäviin.

Ei. As Good As It Gets xx on korkea komean hyppytyylin omaava estehevonen. Ori on kilpaillut kansainvälisillä estekentillä ja on ollut mukana myös maajoukkueessa. Tämä hyvää rakennetta edustava ori on kantakirjattu II-palkinnolla, mutta ei ainakaan vielä ole päässyt suosioon jalostusorina. Eii. on laukkasukuinen hieno tummanruunikko täysiveriori Ordered Steps xx. Ori itse kuitenkaan ei ole koskaan juossut, vaan on toiminut esteratsuna 130-140cm radoilla. Ori on hyväksytty kantakirjaan I-palkinnolla. Ordered Steps on lujaluonteinen jalostusori, jonka jälkeläiset ovat hyvin menestyneitä kilpahevosia. Eie. American Beauty xx on kiltti täysiveritamma, joka taistelee itsensä sijoituksille lajista riippumatta. Betty onkin kilpaillut este- ja kouluradoilla hyvin menestyen. Sijoituksia on etenkin 100-120cm radoilta. Kaunis tamma on saanut mainetta myös näyttelykehistä.

Ee. on kantakirjaan I-palkinnolla hyväksytty Awesome Wild One xx. Tammasta kaavailtiin alunperin kouluratsua, mutta se osoittikin kykynsä estehevosena. Energinen ja sirorakenteinen tamma on pärjännyt kansallisilla esteradoilla. Varsoja tammalla on vasta yksi, mutta tulevaisuudessa se osoittaa lahjansa myös siitostammana. Eei. On With Jon xx on kansainvälisillä kouluradoilla menestynyt täysiveriori. Tämä I-palkinnolla kantakirjaan hyväksytty kilpaori on haluttu jalostuksessa, sillä orin jälkeläiset ovat erittäin hyvin menestyneitä kilpahevosia. Ori periyttää potentiaalia. kaikkiin lajeihin sekä energistä luonnetta. Eee. Obsidian Dream xx on nuorempana hyvin esteradoilla pärjännyt kilpatamma. Nykyään se kuitenkin kilpailee vain pikkuluokissa, kun se aiemmin hyppäsi 130-140cm ratoja. Tammalla on hyvä hyppytekniikka ja luonteeltaan hieman kipakka tapaus. Varsoja löytyy kolme, mutta huhutaan, että neljäs on tulossa.

Jälkeläiset & jalostusinfo


Primo André xx on tällä hetkellä tarjolla jalostukseen rajoitetusti ja ottaa vastaan vain 1-polvisia tammoja tammoja. Ota yhteyttä sähköpostilla.

10.07.2010 xx-t. One more time! Ring xx (e. Amylee Ring xx)
06.08.2012 xx-t. Andreana (e. Annie's Song xx)
07.11.2012 xx-o. Escorant Admiral xx (e. Euforila SWA xx)
30.11.2012 xx-t. Zaida Ring xx (e. Charmyard Ziggy Pop xx)

Astunut tamman Shake My X

KilpailumenestysERJ - 57 sijoitusta

25.10.2010 - Kutsu - ERJ 140cm - 2/50
23.10.2010 - Kutsu - ERJ 140cm - 5/90
08.11.2010 - Kutsu - ERJ 140cm - 5/30
05.12.2010 - Kutsu - ERJ 140cm - 5/40
10.12.2010 - Kutsu - ERJ 120cm - 4/60
16.12.2010 - Kutsu - ERJ 140cm - 5/60
03.01.2011 - Kutsu - ERJ 140cm - 1/40
12.01.2011 - Kutsu - ERJ 120cm - 2/50
13.01.2011 - Kutsu - ERJ 120cm - 5/50
17.01.2011 - Kutsu - ERJ 120cm - 1/60
20.01.2011 - Kutsu - ERJ 140cm - 4/60
27.01.2011 - Kutsu - ERJ 120cm - 7/50
26.01.2011 - Kutsu - ERJ 120-130cm - 3/40
13.02.2011 - Kutsu - ERJ 120cm - 5/40
14.02.2011 - Kutsu - ERJ 120cm - 1/40
15.02.2011 - Kutsu - ERJ 120cm - 3/40
18.03.2011 - Kutsu - ERJ 120cm - 5/40
19.03.2011 - Kutsu - ERJ 130cm - 3/40
25.03.2011 - Kutsu - ERJ 120cm - 5/50
21.03.2011 - Kutsu - ERJ 140cm - 2/40
21.03.2011 - Kutsu - ERJ 140cm - 3/40
21.03.2011 - Kutsu - ERJ 130cm - 4/40
06.04.2011 - Kutsu - ERJ 120cm - 4/40
29.03.2011 - Kutsu - ERJ 110cm - 7/60
17.04.2011 - Kutsu - ERJ 120cm - 5/40
19.04.2011 - Kutsu - ERJ 130cm - 3/40
30.04.2011 - Kutsu - ERJ 150cm - 5/30
05.05.2011 - Kutsu - ERJ 160cm - 4/50
06.05.2011 - Kutsu - ERJ 160cm - 5/50
14.04.2011 - Kutsu - ERJ 140cm - 2/50
04.05.2011 - Kutsu - ERJ 150cm - 4/30
04.05.2011 - Kutsu - ERJ 150cm - 2/30
06.05.2011 - Kutsu - ERJ 150cm - 5/30
23.05.2011 - Kutsu - ERJ 150cm - 2/30
29.05.2011 - Kutsu - ERJ 150cm - 5/30
31.05.2011 - Kutsu - ERJ 150cm - 1/30
27.05.2011 - Kutsu - ERJ 160cm - 4/30
20.05.2011 - Kutsu - ERJ 160cm - 4/46
12.06.2011 - Kutsu - ERJ 150cm - 4/30
31.05.2011 - Kutsu - ERJ 150cm - 5/78
16.05.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 5/30
16.05.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 5/30
18.05.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 2/30
04.05.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 2/50
05.05.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 4/50
29.06.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 4/30
03.07.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 5/30
04.07.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 1/30
06.07.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 4/30
29.06.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 3/30
30.06.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 4/30
02.07.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 5/30
02.07.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 2/40
04.07.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 6/40
05.07.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 3/40
29.06.2012 - Kutsu - ERJ 150cm - 2/60


Muut sijoitukset


22.01.2011 - Kutsu - MEJ 110cm - 6/50
25.01.2011 - Kutsu - MEJ 110cm - 7/50
29.01.2011 - Kutsu - MEJ 110cm - 7/50
02.02.2011 - Kutsu - MEJ 110-120cm - 5/30
01.05.2011 - Kutsu - MEJ 130cm - 3/30
03.05.2011 - Kutsu - MEJ 130cm - 1/30
24.05.2011 - Kutsu - MEJ 120cm - 1/12
25.05.2011 - Kutsu - MEJ 130cm - 1/13
17.05.2011 - Kutsu - MEJ 100cm - 2/30
22.05.2011 - Kutsu - MEJ 130cm - 4/39
24.05.2011 - Kutsu - MEJ 130cm - 2/39
29.05.2011 - Kutsu - MEJ 130cm - 2/14
11.05.2011 - Kutsu - MEJ 130cm - 2/28
13.03.2011 - Kutsu - KERJ CCI/CIC5 - 3/52
22.04.2011 - Kutsu - KERJ CCI/CIC5 - 1/50
08.05.2011 - Kutsu - KERJ CCI/CIC4 - 7/50
24.04.2011 - Kutsu - KERJ CCI/CIC1 - 5/40
29.05.2011 - Kutsu - KERJ CCI/CIC2 - 1/52

17.12.2010 - Kutsu - KRJ Va B - 4/25
22.04.2011 - Kutsu - KRJ Va A - 2/63
16.05.2012 - Kutsu - 80cm - 4/25
16.05.2012 - Kutsu - 100cm - 4/21
18.05.2012 - Kutsu - 100cm - 3/21
19.05.2012 - Kutsu - 80cm - 4/25
20.05.2012 - Kutsu - 100cm - 1/21
22.05.2012 - Kutsu - 100cm - 1/21
23.05.2012 - Kutsu - 80cm - 2/25
Päiväkirja & valmennukset


30.05.2010 Hain uusimman tulokkaamme Antin kotiin kasvattajalta. Trailerin saapuessa tallin pihaan ori tervehti uusia kavereitaan komealla hörähdyksellä ja saikin iloiset vastaukset. Ori oli innoissaan kun se pääsi trailerista ulos ja esittikin koko talliporukalla hienoa ravia. Taluttelin Anttia tallipihalla hetken ja sitten vein sen tutustumaan uuteen talliin ja karsinaan. Ori saa nyt pari päivää totutella tallirutiineihin ihan rauhassa ja sitten alamme tutustumaan toisiimme ja treenaamaan tuleviin kisoihin. Suuret ovat odotukset tämän herran kohdalla!

13.10.2010 Antin kanssa harjoittelut on tuottanut tulosta ja ori onkin oikea kisatykki nykyään. Olen ilmoittanut meidät useisiin kisoihin ja odotan menestystä niistä. Kisauran aikana ori saa astua pari tammaa, mutta muuten keskitymmekin sitten treenaamiseen ja kilpailuissa käymiseen. Antin ensimmäinen jälkeläinenkin on jo melkein hevosen mitoissa, toivomme näkevämme sitäkin kilparadoilla pian.

06.04.2011 Olemme olleet kilpailutoiminnassa hieman epäaktiivisesti mukana, siksi sijoituksiakaan ei ole sadellut yhtä tiuhaan tahtiin kuin ennen. Nyt kuitenkin olen taas ilmoitellut hevosia aktiivisesti kisoihin. Anttia on koulutettu hieman eteenpäin, tasolle 160cm, joten pääsemme kilpailemaan esteillä kyseistä tasoa. Katsotaan miten pärjäämme! Suvun perusteella ainakin on hyvät mahdollisuudet saada sijoituksia myös tällä tasolla.

18.04.2011 Sijoitukset alkaa olla kasassa ERJ'n alaisista kisoista. Aika siirtyä siis isommille vesille. Ilmoitin eilen meidät World Cuppeihin, jossa pääsemme oikeasti kilpailemaan upeita hevosia vastaan. Toivottavasti menee hyvin, vaikka tämä on ensimmäinen kerta sekä minulle että Antille kun osallistumme noinkin arvoikkaisiin kilpailuihin. Emme ole valmentautuneet oikeastaan lainkaan, joten kaikki treenaus on ollut vain kotona omasta toimestani. Toivottavasti tämä ei vaikuta tulokseen. Ilmoitin Antin myös rakennearvosteluun. Antti on astunut myös yhden fentonilaisen tamman ja odotankin innolla millainen varsa maailmaan tupsahtaa.

19.04.2011 Nyt tuli sitten pyörähdettyä siellä rakennearvostelussa. Meidät arvosteli amerikkalainen Tessa. Antti käyttäytyi melko hyvin arvostelun ajan, jos ei paria pystyyn nousemista lasketa. Saimme Class I, joka tarkoittaa "well suited for breeding" eli tarkoittaa käytännössä, että Antti on hyvin sopiva jalostukseen.
Webdesign © melissa     Kuvat © Jessica M. & DVPonyClub