Harharetken Lahja

VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ I, ERJ I, ERL II, KERJ-II, MEJ-II, YLA2, SLA-I, SV-II

 
Täyttää 4 vuotta 16.11.2010

Harharetken Lahja menehtyi 27.03.2012


Virallinen nimi:
Kutsumanimi:
Sukupuoli:
Syntymäaika
Rotu:
Säkäkorkeus:
Harharetken Lahja
Lahja
tamma
18.03.2010, ikä
suomenpienhevonen
148cm
Rekisterinumero:
Koulutus:
Painotus:

Kasvattaja:
Omistaja:
VH11-018-0263
Ko Va B, Re 110cm
yleis

Harharetki
Harharetki
VIR MVA Ch myönnetty 31.10.2010
SV-II saavutettu 28.05.2010 (6,3+10+6+5,5 = 27,8p)
SLA-I saavutettu 28.09.2010 (19+17+14+19,5+20 = 89,5p ≈ 90p)
KTK-II saavutettu 31.10.2010 (17+18+19+18 = 72p)
YLA2 saavutettu 22.06.2011 (29+31+37+35 = 132p)
ERJ-I saavutettu 25.09.2011 (9+50+23,75+14,6+10=107,35)
ERL II saavutettu 01.01.2012 (82,15%)
KRJ-I saavutettu 15.02.2012 (21-41-22-12-8 = 104p)
MEJ-II saavutettu 29.02.2012 (15+42+8+10+10+10 = 95p)
KERJ-II saavutettu 16.03.2012 (30+15+16,5+10 = 71,5p)

Luonnekuvaus


Lahja on sydämellinen ja perusluonteeltaan kiltti suomenhevostamma. Lahja on aina positiivisella mielellä ja nauttii kaikesta mitä sen kanssa ikinä keksiikään tehdä. Tamma tahtoo aina miellyttää ihmistä, vaikkei ymmärtäisikään mitä sen pitäisi tehdä. Siksi se onkin yritteliäs, mutta myös hieman hassu aika ajoin. Hoitaessa Lahja on touhukas ja ei oikein jaksa seisoa paikallaan. Se kuitenkin nauttii harjauksesta ja rauhoittuukin pian paikalleen alkupyörinnän jälkeen. Lahja on nyt myöhemmällä iällä ruvennut hieman luimistelemaan mahan alta harjauksen aikana, mutta muuten se seisoo nätisti korvat hörössä. Kavioiden kanssa tamma käyttäytyy melkein moitteettomasti, mutta takakaviot nousevat välillä liiankin pontevasti ylös. Tamma ei aina muista rentouttaa jalkaa, jolloin on vaikeaa puhdistaa kaviota.

Varusteiden laitossa ei ole kerta kaikkiaan yhtäkään ongelmaa. Varusteet merkitsevät neidille sitä, että nyt mennää töihin. Lahja rakastaa kaikenlaista toimintaa, joten miksi se vastustelisi varusteiden kanssa. Taluttaessa tamma on melko rauhallinen, mutta kävelee usein nopeassa tahdissa. Turhia säntäilyjä tai taluttajan perässä roikottamista Lahja ei harrasta. Ohi kulkevista autoista tamma ei hirveästi pidä ja niiden kohdalla se saattaa vähän pelästyä, mutta muuta ongelmaa ei ole. Tarhassa Lahja on lauman rauhallisin tapaus. Se on kaikkien kaveri ja harvemmin sen kanssa kukaan tappelee. Lahja on siisti tapaus, eikö välitä tarhassa piehtaroimisesta, varsinkaan kurakelillä.

Lahja on sen tyylinen hevonen, että sillä voi ratsastaa kuka vaan. Tosin kaikki pikkulapset eivät sillä halua mennä, sillä vauhti on välillä aika kovan näköistä. Lahja on tosiaan aika reipas ja joskus vaikea hidastaa. Kokonaan käsistä tamma ei lähde, mutta kyllä kovaa mennään eteenpäin. Lahjaa täytyy ratsastaa eleettömästi ja tekemättä melkein mitään. Se toimiikin parhaiten aivan pienillä avuilla. Pohkeille se on herkkä, eikä kannuksia pahemmin tarvita. Suustakin tamma on melko herkkä, vaikka pidätteitä saa ottaakin välillä aika kovaa. Parhaimmillaan Lahja on taitavan ratsastajan alla, kun se kulkee oikein päin, eikä vain juokse eteenpäin. Tammalla on joustavat ja lennokkaat askeleet, joissa voi olla vaikeuksia istua.

Koulua Lahja osaa ihan kiitettävästi, mutta ei aina jaksa keskittyä vaikeimpiin kiemuroihin täysillä. Lisäykset ovat tamman juttu, mutta esimerkiksi pohkeenväistö tuottaa joskus ongelmia. Esteillä Lahja innostuu ja vauhtia kyllä löytyy. Lahja hyppää hyvin, mutta ongelmia tuottaa välillä kieltäminen. Jos ratsastajalta karkaa vähänkin yksikin apu tamma sujahtaa taitavasti esteen ohi, usein myös kovalla vauhdilla. Ongelmana ei ole erikoisesteet tai esteiden korkeus, vaan lähinnä ratsastajan osaamattomuus. Osaavan ratsastajan kanssa kaikki esteet ylittyvät. Maastossa Lahja on reipas, mutta varma maastohevonen. Maastoesteiden ylitys ei ole Lahjalle ongelma, vaan se hyppää ne innolla ja vauhdikkaasti. Kokemattoman ratsastajan kanssa vauhti voi yltyä liiankin kovaksi ja silloin esteiden yli ei kyllä päästä.

Lastauksessa Lahja on hermostunut, mutta ei temppuile silti lainkaan. Muutenkin kisapaikalla tammaa on mukava käsitellä, se ei turhia hötkyile ja pysyy kyllä paikallaan varusteita laitettaessa. Lahja on hyvin kiinnostunut ympäristöstään ja muista hevosista. Kisapaikan vilinässä tamman taluttaminen on vaivatonta, vaikka välillä se ei muista katsoa mihin kävelee, joten voi astua kantapäillesi. Verryttelyssä tamma kulkee edustavasti ja onkin usein kisoissa mukavempi ratsastaa kuin kotikentällä. Hermostuneisuuden ja jännityksen voi kyllä huomata tamman liikkeistä, mutta usein verryttelyn edetessä nekin häviävät.

Kouluradalla Lahja kulkee hyvin, mutta keskittyminen saattaa herpaantua välillä. Tamman saa kuitenkin nopeasti ratsastettua taas avuille ja tottakai se yrittää parhaansa, kuten aina. Esteradalla tamma loistaa! Kisoissa se hyppää vaikka yli harmaan kiven, sillä on niin innoissaan. Sille ei ole tärkeää voittaminen, vaan itse hyppääminen. Siksi se keskittyykin esteisiin, eikä niinkään ajan voittamiseen. Kisoissa tammalta ei tule kieltoja ja se hyppää niin isolla ilmavaralla, että esteetkään eivät mitenkään putoa. Matkaavoittava laukka takaakin usein ruusukkeen.

Kuvagalleria


           

© AE

Sukutaulu


I. Hattutemppu HUI
sh-o, 155cm
VIR MVA Ch
II. Pikantin Huimatuuli
sph-o, 147cm
Ch, ERJ-II, YLA2
III. Antti-Kristian
sh-o, 161cm
SLA-II, YLA2
IIE. Satuneito
sph-t, 143cm
SLA-II, YLA2
IE. Siljan Kassialma
sh-t, 157cm
KTK-III
IEI. Terminaattori
sh-o, 153cm
IEE. Wilma&Wilhelmiina
sh-t, 161cm
E. Tarun Pirtuliina
sh-t, 150cm
SLA-I, YLA2, KRJ II, ERJ II, ERL III
EI. Kajo-Varjo
sh-o, 150cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRL II
EII. Peltopyy
sh-o, 153cm
Ch, KTK-III, YLA2, ERJ-III
EIE. Aino-Kaisa
sph, 146cm
KRJ-II, YLA2
EE. Sannin Suometar
sh-t, 151cm
YLA2, SLA-II, KRL II
EEI. Kivisen Hurmuri
sh-o, 151cm
SLA-I, YLA2, ERJ-III
EEE. Ikuisuus Eilisestä
sh-t, 158cm
SLA-I, YLA2


E. on nuori kasvattini Tarun Pirtuliina. Tamma on hauska tapaus luonteeltaan ja ihanteellinen kilpahevonen. Kokemusta kisoista ei vielä kauhean paljon ole, vaikka koulukisoista menestystä on jo ihan mukavasti. Lahja on Liinan ensimmäinen varsa, ja tulevaisuudessa Liinaa tullaankin käyttämään siitoshevosena kilpauran jälkeen.

Ee. Sannin Suometar on yksi vanhimmista hevosistani. Meillä on pitkä historia takana, mutta yhteinen taival jatkuu vielä pitkälle tulevaisuuteen. Taru on suomenhevostamma, joka on kilpaillut menestyksekkäästi sekä este- että koulupuolella. Tulevaisuudessa tammalle tullaan hankkimaan molempien lajien laatuarvostelupalkinto. Taru omaa hienot liikkeet sekä erinomaisen hyppytyylin. Luonteeltaankin Taru on melko säyseä tamma.

Eei. Kivisen Hurmuri, eli Huru, on erittäin upeasti menestynyt suomenhevosruuna evm suvusta. Reijo Kivisen kasvattama ruuna on luonteeltaan perin rakastettava ja ihana. Kilpailuissa herraa on nähty paljon, menestyskin on ollut huima. Kouluradoilta sijoituksia löytyy 41 ja estepuolelta 35. Huru on kilpaillut myös kenttäratsastuksen ja valjakkoajon parissa. Ennen ruunausta Hurusta otettiin pakasteita, joita käytetään myöhemmin. Ruunalla on tällä hetkellä 7 jälkeläistä.

Eee. on YLA2 palkittu suomenhevostamma Ikuisuus Eilisestä. Sessi on Mira Laakon, tunnetun suomenhevoskasvattajan kasvattama perussuomalainen tamma. Tämä punarautias neitokainen on loistanut kilpauransa aikana monesti estekisojen palkintojenjaossa. ERJ sijoituksia tammalta löytyykin 38. Sessillä on nyt viisi jälkeläistä.

Ei. Kajo-Varjo on luonteeltaan ovela suomenhevosori. Tämä hienorakenteinen voikko herra on palkittu muotovaliolla ja kantakirjattu toisella palkinnolla. Oria on nähty monissa kisoissa, niin este- että kouluradoillakin ja hyvällä menestyksellä. Varjolla on neljä upeaa jälkeläistä Liinan lisäksi.

Eii. on erittäin upean värinen suomenhevosori Peltopyy. Se on ollut upea näky monissa kilpailuissa, joissa se onkin pärjännyt todella hyvin. Pyy on monipuolinen, juuri niin kuin kunnon suomenhevosen tuleekin olla. Sijoituksia on koulu- ja estekisojen lisäksi valjakkoajosta ja yksi kenttäkilpailuistakin.

Eie. Aino-Kaisa on näpsäkkä suomenpienhevostamma. Aino on koulupainotteinen ja onkin saanut hyviä tuloksia kilpailuista. Myös esteradoilla tammaa on nähty silloin tällöin. Yleisesti ottaen tamma on rauhallinen tapaus, mutta luonnettakin löytyy.

I. Hattutemppu HUI eli Teme on upea ilmestys niin kilparadoillakin kuin näyttelykehässä. Painotukseltaan ori on estepainotteinen, mutta kilpailee satunnaisesti myös koulua hienolla menestyksellä. Teme pärjää myös näyttelyissä loistavasti ja tulevaisuudessa siitä voi tulla vaikka mitä. Oria on myös tähän asti käytetty vähän jalostuksessa, joten se on oikea helmi.

Ii. Pikantin Huimatuuli on upearakenteinen kimo suomenhevosori. Luonteeltaan tämä kapasiteetikas ori on rauhallinen, mutta tammojen seurassa voi olla arvaamaton. Huima on kilpaillut yleispainotteisena koulu- ja esreradoilla menestystä niittäen. Myös kenttäkilpailuista on merkittäviä sijoituksia ja voittoja. Rakenteensa puolesta ori on pärjännyt hyvin näyttelykehissä, saadan champion-arvonimen. Myös muut laatuarvostelut ovat tuottaneet tulosta. Huima on ollut jalostuskäytössä saaden aikaan useita hienoja jälkeläisiä. Nykyään se viettää ansaittuja eläkepäiviään.

Iii. Antti-Kristian on hiljattain mehehtynyt hieno rautiaankimo ori. Tämä työhevossuvusta tuleva yleispainotteinen ori menestyi upealla menestyksellä monilla kilparadoilla; koulussa, esteillä, sekä kentällä. Näyttelykehissäkin ori nähtiin, mutta merkittävää menestystä ei tullut. Jalostusorina sitä käytettiin onneksi harkitusti, joten sillä on vain seitsemän upeaa jälkeläistä.

Iie. on traagisessa tallipalossa kuollut Satuneito. Satuna tunnettu pienenhevonen omasi hienon rakenteen, jota se periytti jälkeläisilleen. Tamma kilpaili hyvin menestyen koulu- ja esteradoilla, muttta myös kenttäkisoissa Satu nähtiin muutamaan otteeseen. Luonteeltaan tämä neiti oli mukava ja rauhallinen, mutta toisinaan myös hyvin itsepäinen.

Ie. Siljan Kassialma on saanut mainittavaa menestystä kouluradoilta, mutta myös estekenttien valloittajan uraa on kokeiltu hyvin menestyen. Alma on tempperamenttinen suomenhevostamma, joka omaa myös kivan ratsutyypin rakenteen jalostusta ajatellen. Tammalla on vasta kaksi jälkeläistä, molemmat Viehättävässä syntyneitä potentiaalisia ratsuja.

Iei. Terminaattori on komea ryhdikäs yleispainotteinen suomenhevonen. Tämä tummanrautias komistus ei ole luonteeltaan helpoimmasta päästä, mutta kapasiteettia orilta kyllä löytyy. Tero on kilpaillut koulussa ja esteillä; sijoituksia on jo aimo kasa. Jalostuksessa ori ei ole vielä kovin tunnettu, siltä löytyy vain kaksi jälkeläistä.

Iee. on erikoisen nimen omaava suomenhevostamma Wilma&Wilhelmiina eli Wilma. Tamma on hienosta suvusta tuleva nätti tamma, jolla on suuret esteratsun lahjat. Tammalla on jo mainittavia suorituksia esteradoilta, mutta sitä tullaan luultavasti näkemään vielä tulevaisuuden esteradoillakin. Luoneeltaan Wilma osaa olla haastava, mutta ainakin tamma omaa loistavat ratsun taidot.

Suvusta löytyy myös:
Eeiii. Vihilän Aatu (sh-o, 151cm, KTK-I)
Eeiie. Pirtuliina (sh-t, 158cm, KTK-II)
Eeiei. Ruosteprinssi (sh-o, 154cm, KTK-II)
Eeiee. Nompparellineiti (sh-t, 158cm)
Eeeii. Peten Ylpeys (sh-o, 160cm, KTK-I)
Eeeie. Peten Likka (sh-t, 156cm)
Eeeei. Supermies (sh-o, 158cm)
Eeeee. Unelmatar (sh-t, 156cm, KTK-II)
Eiiii. Nisve (sh-o, 153cm)
Eiiie. Oivariina (sh-t)
Eiiei. Yllerö (sh-o)
Eiiee. Vaimea (sph-t, 147cm)
Eieii. Artteri (sph-o, 146cm)
Eieie. Irkku-Liina (sph-t, 148cm)
Eieei. Ykä-Linjuri (sph-o, 145cm)
Eieee. Ellan Toive (sph-t, 146cm)
Eeiiei. Vahinkolaukaus (sh-o)
Eeiiee. Siniella (sh-t, 157cm)
Eeiiii. Tähtivoitto (sh-o, KTK-I)
Eeiiie. Filmiina (sh-t)
Eeieii. Rosvoroope (sh-o)
Eeieie. Prinsessa Rosella (sh-t, 156cm, KTK-II)
Eeieei. Nomparelli (sh-o)
Eeieee. Neiti-Kulta (sh-t)
Eeeiii. Hulvattoman Mahti (sh-o, 160cm)
Eeeiie. Tanssin Hurmaa (sh-t, 157cm)
Eeeiei. Varsinainen Gigolo (sh-o, 158cm, KTK-I)
Eeeiee. Kaikista Kaunein (sh-t, 155cm)
Eeeeii. Komein Jokeri (sh-o, 159cm)
Eeeeie. Keisarinna (sh-t, 156cm, KTK-II)
Eeeeei. Tahditon (sh-o, 158cm, KTK-III)
Eeeeee. Neitoperhonen (sh-t, 156cm, KTK-I)
Iiii. Härski Hartikainen (sh-o)
Iiie. Kauhistus (sh-t)
Iiiii. Komea-Seppo (sh-o)
Iiiie. Harras (sh-t)
Iiiei. Kaarlo (sh-o)
Iiiee. Lennu Leena (sh-t)
Iiiiii. Seppo (sh-o)
Iiiiie. Aini (sh-t)
Iiiiei. Ahti (sh-o)
Iiiiee. Helmi (sh-t)
Iiieii. Kalevi (sh-o)
Iiieie. Lilja (sh-t)
Iiieei. Lentävä Savolainen (sh-o)
Iiieee. Suomineito (sh-t)

Iiei. Hurmurin Hyrrä (sh-o, 153cm, KTK-II)
Iiee. Saturomanssi (sph-t, 140cm)
Iieii. Ruutu-Ritari (sh-o, 154cm)
Iieie. Jaanen Säde (sh-t, KTK-I)
Iieei. Tuulenromanssi II (sh-o)
Iieee. Humun Tyttö (sh-t)
Iieiii. Poika-Ritari (sh-o)
Iieiie. Humun Hilla (sh-t)
Iieiei. Ilon Tärähdys (sh-o)
Iieiee. Säteilijä (sh-t)
Iieeii. Tulitaikanen (sh-o)
Iieeie. Satusuudelma (sh-t)
Iieeei. Jaakon Humu (sh-o)
Iieeee. Janneriina (sh-t)
Ieii. Nuorempi Muskari (sh-o, 159cm)
Ieie. Noora-Stiina (sh-t, 151cm)
Ieiii. Muurin Murtaja (sh-o)
Ieiie. Enkelityttö (sh-t)
Ieiei. Vauhti Veijo (sh-o)
Ieiee. Miisakuuro (sh-t)
Ieiiii. Leijonanmieli (sh-o)
Ieiiie. Melodraama (sh-t)
Ieiiei. Suhinan Amor (sh-o)
Ieiiee. Mielitietty (sh-t)
Ieieii. Massagello (sh-o)
Ieieie. Mirame (sh-t)
Ieieei. Levoton Prinssi (sh-o)
Ieieee. Viimeisen Väriskaala (sh-t)
Ieei. Tinasotilas (sh-o, 165cm)
Ieee. Riitasointu II (sh-t, 160cm)
Ieeii. Kenraali Ruut (sh-o, 166cm)
Ieeie. Welmiinan Rinsessa (sh-t)
Ieeei. Hermanni D (sh-o, 162cm)
Ieeee. Pemen Riitasointu (sh-t, 155cm)
Ieeiii. Vääpeli Julli (sh-o, 163cm)
Ieeiie. Kultalaulajan Mia (sh-t)
Ieeiei. Paju Peikko (sh-o, 158cm)
Ieeiee. Welmiina (sh-t, 150cm)
Ieeeii. Oikkee Herakles (sh-o)
Ieeeie. Viimakuuro (sh-t, 160cm)
Ieeeei. Viisan Ajatus (sh-o)
Ieeeee. Neitomainen (sh-t, 155cm)

Jälkeläiset


02.06.2010 sh-t. Harharetken Helga (i. Harharetken Toivo)
28.06.2010 sh-t. Harharetken Lupaus (i. Harharetken Toivo)
29.07.2010 sh-o. Harharetken Ylpeys (i. Harharetken Toivo)
02.08.2011 sh-o. Harharetken Riiviö (i. Riiviöiden Kosto)
27.01.2012 sh-o. Harharetken Kulkija (i. Keinumäen Ystäwä)

Kilpailumenestys


KRJ - 43 sijoitusta + 1 Cup-sijoitus

27.08.2010 - Kutsu - KRJ He A - 2/50
27.08.2010 - Kutsu - KRJ Va B - 1/50
01.09.2010 - Kutsu - KRJ He A - 1/70
01.09.2010 - Kutsu - KRJ He B - 3/50
05.09.2010 - Kutsu - KRJ He B - 2/100
05.09.2010 - Kutsu - KRJ He B - 2/100
04.09.2010 - Kutsu - KRJ He A - 6/100
07.09.2010 - Kutsu - KRJ He B - 1/50
26.10.2010 - Kutsu - KRJ He C - 8/100
03.11.2010 - Kutsu - KRJ He B - 7/50
31.10.2010 - Kutsu - KRJ He A - 3/50
21.12.2010 - Kutsu - KRJ He B - 6/60
22.12.2010 - Kutsu - KRJ He B - 2/60
22.12.2010 - Kutsu - KRJ He B - 2/60
27.12.2010 - Kutsu - KRJ He B - 7/60
04.01.2011 - Kutsu - KRJ He B - 6/60
27.12.2010 - Kutsu - KRJ He A - 6/50
30.12.2010 - Kutsu - KRJ He A - 5/50
29.12.2010 - Kutsu - KRJ Va B - 5/70
29.12.2010 - Kutsu - KRJ He B - 6/50
21.12.2010 - Kutsu - KRJ He A - 1/50
10.02.2011 - Kutsu - KRJ He A - 2/30
16.02.2011 - Kutsu - KRJ Va B - 3/50
19.02.2011 - Kutsu - KRJ Va B - 3/50
21.02.2011 - Kutsu - KRJ Va B - 4/50
22.02.2011 - Kutsu - KRJ Va B - 1/50
22.02.2011 - Kutsu - KRJ Va B - 3/30
23.02.2011 - Kutsu - KRJ Va B - 3/30
21.02.2011 - Kutsu - KRJ Va B - 1/30
24.02.2011 - Kutsu - KRJ Va B - 1/30
18.02.2011 - Kutsu - KRJ Va B - 1/30
20.02.2011 - Kutsu - KRJ He A - 5/30
21.02.2011 - Kutsu - KRJ Va B - 5/30
18.03.2011 - Kutsu - KRJ He B - 4/40
11.03.2011 - Kutsu - KRJ Va B - 4/50
12.03.2011 - Kutsu - KRJ Va B - 2/50
15.03.2011 - Kutsu - KRJ Va B - 5/50
16.03.2011 - Kutsu - KRJ Va B - 7/50
22.03.2011 - Kutsu - KRJ He A - 2/30
22.03.2011 - Kutsu - KRJ Va B - 4/30
25.03.2011 - Kutsu - KRJ He A - 4/30
08.04.2011 - Kutsu - KRJ He B - 2/40
09.06.2011 - Kutsu - KRJ He A - 7/100

15.10.2010 - Kutsu - KRJ-Cup Va B - 32/366


ERJ - 50 sijoitusta

28.12.2010 - Kutsu - ERJ 100cm - 2/40
30.12.2010 - Kutsu - ERJ 100cm - 4/40
31.12.2010 - Kutsu - ERJ 100cm - 4/40
03.01.2011 - Kutsu - ERJ 90cm - 2/40
03.01.2011 - Kutsu - ERJ 90cm - 3/40
26.01.2011 - Kutsu - ERJ 100cm - 5/50
24.01.2011 - Kutsu - ERJ 100cm - 2/30
19.01.2011 - Kutsu - ERJ 110cm - 4/80
05.02.2011 - Kutsu - ERJ 70cm - 4/23
19.03.2011 - Kutsu - ERJ 90cm - 3/40
15.03.2011 - Kutsu - ERJ 100cm - 5/40
15.03.2011 - Kutsu - ERJ 110cm - 5/40
28.03.2011 - Kutsu - ERJ 90cm - 2/60
31.03.2011 - Kutsu - ERJ 70cm - 3/59
19.04.2011 - Kutsu - ERJ 80cm - 6/50
16.04.2011 - Kutsu - ERJ 90cm - 2/50
24.04.2011 - Kutsu - ERJ 80cm - 7/50
27.04.2011 - Kutsu - ERJ 80cm - 6/50
03.05.2011 - Kutsu - ERJ 110cm - 4/60
24.04.2011 - Kutsu - ERJ 90cm - 4/96
30.04.2011 - Kutsu - ERJ 80cm - 1/30
30.04.2011 - Kutsu - ERJ 90cm - 5/30
27.04.2011 - Kutsu - ERJ 100cm - 5/50
27.04.2011 - Kutsu - ERJ 110cm - 3/50
28.04.2011 - Kutsu - ERJ 100cm - 1/50
28.05.2011 - Kutsu - ERJ 110cm - 5/30
30.05.2011 - Kutsu - ERJ 90cm - 1/30
15.05.2011 - Kutsu - ERJ 100cm - 2/40
17.05.2011 - Kutsu - ERJ 100cm - 1/79
28.05.2011 - Kutsu - ERJ 80cm - 7/60
21.06.2011 - Kutsu - ERJ 100cm - 5/40
27.06.2011 - Kutsu - ERJ 110cm - 4/30
04.06.2011 - Kutsu - ERJ 80cm - 1/26
10.07.2011 - Kutsu - ERJ 100cm - 3/30
11.07.2011 - Kutsu - ERJ 110cm - 3/30
13.07.2011 - Kutsu - ERJ 110cm - 2/30
06.07.2011 - Kutsu - ERJ 100cm - 5/30
13.08.2011 - Kutsu - ERJ 80cm - 1/30
01.09.2011 - Kutsu - ERJ 80cm - 3/30
03.09.2011 - Kutsu - ERJ 80cm - 1/30
03.09.2011 - Kutsu - ERJ 90cm - 4/30
05.09.2011 - Kutsu - ERJ 80cm - 1/30
06.09.2011 - Kutsu - ERJ 90cm - 2/30
24.08.2011 - Kutsu - ERJ 90cm - 6/50
04.09.2011 - Kutsu - ERJ 100cm - 1/50
21.08.2011 - Kutsu - ERJ 80cm - 5/30
22.08.2011 - Kutsu - ERJ 80cm - 4/44
22.08.2011 - Kutsu - ERJ 100-110cm - 2/64
23.08.2011 - Kutsu - ERJ 80-90cm - 3/57
04.09.2011 - Kutsu - ERJ 80cm - 1/88


KERJ - 42 sijoitusta


10.03.2011 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 5/33
22.03.2011 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 4/30
24.03.2011 - Kutsu - KERJ Harraste - 5/32
16.04.2011 - Kutsu - KERJ Helppo - 5/30
18.04.2011 - Kutsu - KERJ Helppo - 1/30
18.04.2011 - Kutsu - KERJ CCI/CIC1 - 1/40
06.05.2011 - Kutsu - KERJ CCI/CIC1 - 5/50
21.05.2011 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 3/22
23.05.2011 - Kutsu - KERJ Helppo - 4/24
27.05.2011 - Kutsu - KERJ Helppo - 5/32
29.05.2011 - Kutsu - KERJ CCI/CIC1 - 4/30
13.06.2011 - Kutsu - KERJ CCI/CIC1 - 2/15
15.06.2011 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 3/50
27.06.2011 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 4/28
28.06.2011 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 4/28
19.07.2011 - Kutsu - KERJ CCI/CIC1 - 5/26
28.06.2011 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 4/18
30.06.2011 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 4/18
20.10.2011 - Kutsu - KERJ Helppo - 3/34
28.10.2011 - Kutsu - KERJ Helppo - 4/40
30.10.2011 - Kutsu - KERJ Helppo - 6/40
29.10.2011 - Kutsu - KERJ CCI/CIC1 - 4/29
28.10.2011 - Kutsu - KERJ Helppo - 5/44
22.11.2011 - Kutsu - KERJ CCI/CIC1 - 1/31
20.11.2011 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 1/13
23.11.2011 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 3/13
20.11.2011 - Kutsu - KERJ CCI/CIC1 - 5/49
15.11.2011 - Kutsu - KERJ Helppo - 1/40
19.12.2011 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 3/50
16.01.2012 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 4/40
20.01.2012 - Kutsu - KERJ CCI/CIC1 - 6/50
22.01.2012 - Kutsu - KERJ CCI/CIC1 - 1/50
27.01.2012 - Kutsu - KERJ Helppo - 5/30
24.01.2012 - Kutsu - KERJ CCI/CIC1 - 1/50
19.01.2012 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 3/23
13.01.2012 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 1/40
14.01.2012 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 3/40
15.01.2012 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 3/40
16.01.2012 - Kutsu - KERJ Tutustumisluokka - 4/40
15.02.2012 - Kutsu - KERJ CCI/CIC1 - 5/39
22.02.2012 - Kutsu - KERJ CCI/CIC1 - 2/30
26.02.2012 - Kutsu - KERJ CCI/CIC1 - 2/30


MEJ - 40 sijoitusta + 2 Cup-sijoitus


23.01.2011 - Kutsu - MEJ 90cm - 4/50
28.01.2011 - Kutsu - MEJ 90cm - 6/50
01.02.2011 - Kutsu - MEJ 90cm - 2/50
03.02.2011 - Kutsu - MEJ 90cm - 7/50
03.05.2011 - Kutsu - MEJ 80cm - 5/37
04.05.2011 - Kutsu - MEJ 80cm - 1/37
07.05.2011 - Kutsu - MEJ 80cm - 6/37
10.05.2011 - Kutsu - MEJ 60cm - 3/28
13.05.2011 - Kutsu - MEJ 80cm - 2/37
16.05.2011 - Kutsu - MEJ 60cm - 5/33
19.05.2011 - Kutsu - MEJ 60cm - 3/33
26.05.2011 - Kutsu - MEJ 60cm - 5/28
27.05.2011 - Kutsu - MEJ 60cm - 4/28
29.05.2011 - Kutsu - MEJ 60cm - 1/28
27.05.2011 - Kutsu - MEJ 90cm - 1/30
28.05.2011 - Kutsu - MEJ 90cm - 4/30
29.05.2011 - Kutsu - MEJ 90cm - 5/30
17.09.2011 - Kutsu - MEJ 100cm - 3/9
18.09.2011 - Kutsu - MEJ 90cm - 2/6
01.09.2011 - Kutsu - MEJ 60cm - 4/18
03.09.2011 - Kutsu - MEJ 60cm - 4/18

03.09.2011 - Kutsu - MEJ 80cm - 2/18
02.11.2011 - Kutsu - MEJ 90cm - 1/8
02.11.2011 - Kutsu - MEJ 100cm - 3/12
09.11.2011 - Kutsu - MEJ 90cm - 3/26
10.11.2011 - Kutsu - MEJ 90cm - 4/26
11.11.2011 - Kutsu - MEJ 80cm - 5/94
21.11.2011 - Kutsu - MEJ 90cm - 4/16
22.11.2011 - Kutsu - MEJ 90cm - 2/18
23.11.2011 - Kutsu - MEJ 100cm - 4/19
16.12.2011 - Kutsu - MEJ 90cm - 1/52
01.02.2012 - Kutsu - MEJ 80cm - 3/17
03.02.2012 - Kutsu - MEJ 90cm - 5/41
30.01.2012 - Kutsu - MEJ 90cm - 6/37
04.02.2012 - Kutsu - MEJ 80cm - 6/39
14.02.2012 - Kutsu - MEJ 100cm - 5/30
16.02.2012 - Kutsu - MEJ 80cm - 5/29
16.02.2012 - Kutsu - MEJ 90cm - 2/27
17.02.2012 - Kutsu - MEJ 80cm - 2/29
18.02.2012 - Kutsu - MEJ 90cm - 3/27

15.05.2011 - Kutsu - MEJ-Cup 50-60cm - 3/33
15.01.2012 - Kutsu - MEJ-Cup 70-80cm - 2/37


VSHK - 37 sijoitusta


03.04.2010 - Kutsu - VSHK 60cm - 2/5
03.04.2010 - Kutsu - VSHK 80cm - 2/8
02.04.2010 - Kutsu - VSHK He C - 2/11
02.04.2010 - Kutsu - VSHK He B - 2/9
16.04.2010 - Kutsu - VSHK 80cm - 4/20
16.04.2010 - Kutsu - VSHK He C - 4/18
04.05.2010 - Kutsu - VSHK He C - 3/17
19.05.2010 - Kutsu - VSHK He C - 3/22
03.07.2010 - Kutsu - VSHK 60cm - 3/44
03.07.2010 - Kutsu - VSHK 100cm - 1/54
03.07.2010 - Kutsu - VSHK 80cm - 7/53
01.07.2010 - Kutsu - VSHK 60cm - 2/14
02.07.2010 - Kutsu - VSHK 100cm - 2/19
04.07.2010 - Kutsu - VSHK 90cm - 4/27
04.07.2010 - Kutsu - VSHK 90cm - 1/27
04.07.2010 - Kutsu - VSHK 110cm - 3/23
05.07.2010 - Kutsu - VSHK 100cm - 1/23
02.07.2010 - Kutsu - VSHK He C - 3/35
02.07.2010 - Kutsu - VSHK He C - 4/35
03.07.2010 - Kutsu - VSHK Va B - 1/32

04.07.2010 - Kutsu - VSHK Va B - 1/34
05.07.2010 - Kutsu - VSHK He A - 4/37
03.07.2010 - Kutsu - VSHK 100cm - 1/22
07.07.2010 - Kutsu - VSHK He A - 2/50
17.07.2010 - Kutsu - VSHK Va B - 3/30
18.07.2010 - Kutsu - VSHK He C - 3/29
18.07.2010 - Kutsu - VSHK 100cm - 6/59
18.07.2010 - Kutsu - VSHK 110cm - 6/46
20.07.2010 - Kutsu - VSHK 100cm - 2/59
21.07.2010 - Kutsu - VSHK 80cm - 5/59
21.07.2010 - Kutsu - VSHK 90cm - 1/66
04.07.2010 - Kutsu - VSHK He A - 1/36
25.07.2010 - Kutsu - VSHK 100-110cm - 4/22
24.07.2010 - Kutsu - VSHK 100-110cm - 4/24
24.07.2010 - Kutsu - VSHK 80cm - 2/30
04.07.2010 - Kutsu - VSHK He C - 1/38
04.07.2010 - Kutsu - VSHK He C - 1/38


30.05.2010 - NJ - pt. Iina A. - LKV1, irtoSERT, JS
10.07.2010 - NJ - pt. Alina J. - LKV3, irtoSERT, JS
10.09.2010 - NJ - pt. Shonna. - LKV3, irtoSERT, JS
11.11.2010 - NJ - pt. Anette N. - BIS3, MVA-sert, JS
11.01.2011 - NJ - pt. Anette N. - LKV2, irtoSERT, JS
18.01.2011 - NJ - pt. Anette N. - LKV2, irtoSERT, JS
13.01.2011 - NJ - pt. Hanna M-T. - BIS5, MVA-sert, JS

Valmennukset & päiväkirjamerkinnät


30.03.2010 Maaliskuu etenee loppuaan ja tammavarsa sen kuin kasvaa. Lahja on osoittautunut oikein ihanaksi ja valppaaksi varsaksi. Tamma oppii nopeasti asioita ja odotan jo innolla ratsastuksen aloittamista. Lahja saa kuitenkin nyt pienen koulutuksen ohella vain temmeltää tulevan sulhonsa Toivon kanssa.

Kouluvalmennus helppo B, 02.04.2010
Tänään Lahjan kanssa oli tarkoitus tehdä ihan perusasioita. Katselin miten se työskentelee ja miten se reagoi apuihin. Alkukäynneissä tamma oli reipas. Se katseli uutta paikkaa uteliaana ja kulki maneesissa reippaasti ja energisesti. Eteenpäin vieviä pohjeapuja tamma ei ilmeisesti kovinkaan paljoa tarvinnut. Alkutunnista käynnissä tehtävänä oli ihan perusjuttuja, isoja ympyröitä, isoja voltteja ja pysähdyksiä. Lahja oli vasempaan suuntaan aika paljon jäykempi kuin oikeaan, ja sitä saikin taivutella oikein pitkin jaksoin ja useaan otteeseen, jotta se vertyi kummaltakin puolelta hyvin. Se kuunteli pidätteitä yllättävän hyvin, vaikka vauhtiakin sillä kyllä oli. Volteilla tamma malttoi kävellä rauhassa ja taipui hyvin sisäpohkeen ympärille. Ympyröillä asetus oli ajoittain myös ulospäin, sillä tamma tarjosi aika suurta taivutusta, vaikka ihan pieni asetuskin olisi riittänyt. Ravissa tehtävänä oli samoja ympyröitä sekä isoja voltteja. Ravissa Lahja oli huomattavasti reippaampi, eikä se oikein malttanut työskennellä ratsastajan alla. Tuntiin kuului siirtymisiä käyntiin ja parit pysähdyksetkin. Tamma malttoi kuunnella volteilla ja ympyröillä, kun sillä oli jotakin tekemistä ja vaadin sitä taipumaan. Suoralla uralla, varsinkin pitkien sivujen alussa, sen tahti kiihtyi helposti ja selässä saikin olla hyvin tarkkana sen suhteen. Ravissa tehtävät aika paljon keskiympyrällä. Ohjeistin taivuttelemaan ja asettelemaan tammaa välillä sisälle, välillä ulos. Laukkatyöskentelyä tuli tälle tunnille vain keskiympyrällä. Lahja laukkasi hyvin energisesti ja selässä saikin tehdä melko paljon pidätteitä ja muutamia siirtymisiä. Sopivan tahdin löydyttyä tammaa oli oikein mukava ratsastaa. Se työskenteli hyvin, asettui tarvittavan verran sisälle päin ja polki takasillaan hyvin. Laukassa ei ollut mitään kovin ihmeellistä tehtävää, se riitti, että siltä sai hakea rauhallista tahtia melko pitkään. Ravissa laukan jälkeen tehtävänä oli hieman loivaa pohkeenväistä. Ei ollut tarkoituksena pyytää Lahjaa astumaan kovinkaan jyrkästi ristiin, vaan vain hieman menemään loivasti sivulle, kuitenkin siten, että se astui ristiin. Tamma halusi vain kiihdyttää tahtiaan, joten väistöjen kanssa menikin rutkasti aikaa. Ohjeistin kokeilemaan muutaman kerran ihan parin askeleen verran jyrkempää väistöä. Silloin Lahja malttoi työskennellä, eikä keskittynyt vain eteenpäin menoon. Kuitenkin tehtävänä tällä kertaa oli loivat väistöt, joten tamman tulisi myös niitä osata mennä kunnolla. Muutaman kerran ratsastaja sai tamman väistämään loivaa väistöä koko lävistäjän verran ilman, että se rynnisi koko ajan kättä vasten. Se sai paljon kehuja ja suunta vaihtui. Oikealle se työskenteli hieman paremmin ja sopiva väistö löytyikin helpommin. Lopputunnista tehtävänä oli vielä siirtymisiä ja kolmikaarisia kiemurauria. Siirtymisistä tuli ajoittain hieman hätiköityjä. Lahja ennakoi raviin siirtymistä, eikä malttanut jälleen kävellä rauhassa. Se tarjosi ravia ennen aikojaan, mutta kuitenkin kun ratsastaja pysyi selässä päättäväisenä, Lahjakin myöntyi odottamaan sen apuja ja siirtyi vasta sitten raviin. Kolmikaarisilla Lahja taipui ihan hyvin. Vasemmalle se taipui nyt jo oikein hyvin, joten se oli pelkkää alkutunnin kankeutta. Kaarteissa tamma malttoi ravata rauhassa, eikä rynninyt kovaa eteen. Tulin tämän tunnin ansiosta siihen tulokseen, että mitä enemmän Lahjalla on tekemistä, sitä rauhallisemmin se malttaa kulkea. Esimerkiksi volteilla se käyttää energiansa ratsastajan kuuntelemiseen, taipumiseen ja keskittyy tekemiseensä, avoimella pitkällä sivulla sen mielessä liikkuu vain kovaa meneminen ratsastajasta välittämättä. Jatkossa tulemmekin varmasti Lahjan kanssa tekemään paljon erilaisia tehtäviä ja mahdutamme yhteen tuntiin monia erilaisia tehtäviä, kuitenkin siten, että kaikki tehtävät tehdään huolella. Lahja vaikuttaa ihan potentiaaliselta ratsulta, vaikka sen keskittyminen onkin välillä vauhdissa, eikä ratsastajassa.

Kouluvalmennus helppo B, 04.04.2010
Alkutunnista Lahja sai kävellä vapaat alkukäynnit ja aloitimme sitten varsinaisen työskentelyn ensin käynnissä. Ohjeistin ratsastajaa tekemään isoja ympyröitä ja kaarteita, taivuttamaan tammaa kumpaankin suuntaan pitkille jaksoille. Lahja rupesi pian vertymään. Se rupesi itsestään hakeutua hieman pyöreämpään muotoon. Tukeva ulko-ohja oli hyvin tärkeä, sillä löysällä ja liian kevyellä tuella tamma ei pyöristänyt itseään, vaan kulki pää korkealla, hieman selkäänsä jännittäen. Käynnissä annoin tehtäväksi siis isojen ympyröiden lisäksi pysähdyksiä ja muutaman askeleen peruutuksia. Huomasin, että Lahja peruutti hyvin helposti vinoon. Ohjeistin ratsastajaa pitämään sisäpohkeen erityisen tarkasti kyljessä kiinni, ja tekemään peruutuksen ihan rauhassa, ilman kiireitä. Lahja paransi peruutustaan, ja ne rupesivatkin menemään jo suoraan. Ravissa tehtävänä jatkui isot pääty- ja keskiympyrät sekä muutamat siirtymiset käynnin ja ravin välille. Yritin sisällyttää yhdelle kierrokselle mahdollisimman paljon kaikenlaista; pääty-ympyrät, keskiympyrä, isoja voltteja, siirtymisiä pitkille sivuille ja vielä parit pysähdykset ympyröille. Lahja tuntui työskentelevät erityisesti ravissa hyvin. Se malttoi ravata rauhassa ilman kiirettä, muttei kuitenkaan jäänyt laiskottelemaan. Muistutin ratsastajaa pitämään huolen siitä, että ravin tahti säilyisi samana niin volteilla, ympyröillä kuin myös suoralla uralla. Olin Lahjan työskentelyyn hyvin tyytyväinen. Se osasi nämä perusasiat hyvin ja varmasti pääsemmekin harjoittelemaan vaativampia asioita piakkoin. Laukassa tehtävänä oli ratsastaa ympyrällä ensin pidemmässä laukassa, ja sitten ruveta kokoamaan laukkaa ja samalla pienentää ympyrää siten, että se olisi lopuksi ihan pieni voltti ja samalla Lahja laukkaisi lyhyttä laukkaa. Pidemmässä laukassa ongelmia ei ilmaantunut lainkaan ja ratsastaja löysikin hyvin pyörivän ja etenevän laukan heti. Lahjan laukka ei ollut ilmeisestikään mitenkään helppo lyhentää. Tamma kyllä kuunteli pidätteet ja tarjosikin ravia muutamaan otteeseen. Uuden laukan noustua ratsastaja pääsi jälleen työstämään laukkaa mahdollisimman pyöriväksi, mutta lyhyeksi. Samalla tehtävänä oli pienentää ympyrää. Ympyrän muuttuessa voltiksi, hieman isoksi sellaiseksi, Lahja rupesi automaattisesti jo laukkaamaan lyhyemmässä muodossa. Nyt ratsastajan oli helpompi kääntää ja taivuttaa tammaa vielä pienemmälle voltille. Ratsastaja kertoi avuillaan Lahjalle, että sen oli paljon helpompi taipua ja laukata ympyrällä, kun se kulki lyhyessä muodossa. Tamma pystyi nyt jo kääntymään hyvin pienellä voltilla siten, että siitä tuli tasainen, eikä soikiomainen. Volttia ruvettiin isontamaan ja pian laukka jatkuikin jälleen isolla ympyrällä. Ohjeistin ratsastajaa laukkaamaan lyhyttä laukkaa hetken myös isolla ympyrällä. Lahja lähti automaattisesti hieman pidempään ja reilumpaan laukkaan, ja ratsastaja saikin ottaa kiinni aika paljon. Lyhyt laukka löytyi ja jatkui muutaman kierroksen. Sitten vaihtui suunta ja tehtävä jatkui samana. Lahja laukkasi jälleen energistä laukkaansa. Nyt lyhyt laukka löytyi nopeammin ja pienelle voltille päästiin helpommin. Tamma taipui voltilla oikein hyvin. Laukkatehtävä päättyi ja tunti jatkui ravissa. Lahja vaikutti rennolta ja venyttikin itseään kivasti. Se työskenteli nyt selällään oikein hyvin. Viimeiseksi tehtäväksi annoin vielä ympyräkahdeksikkoa ravissa. Lahja asettui ympyrällä hyvin ja kulki kivasti eteen. Se otti ratsastajan avut hyvin vastaan ja työskentelikin niiden mukaisesti. Loistavaa. Ensikerralla pääsemmekin toivottavasti jo helpon A'n asioihin.

Estevalmennus 60-80 cm, 09.04.2010
Alkutunnin verryttelyssä Lahja oli jälleen reipas, muttei silti kovinkaan hankalasti hallittavissa. Pidätteet tamma kuunteli kivasti, eikä mitään elämää suurempia ongelmia ollutkaan. Verryttely sisälsi temponmuutoksia joka askellajissa, jotta raastaja saisi hieman tuntumaa Lahjaan. Verryttelyn jälkeen oli ensimmäisen esteen vuoro. Este oli 60 cm korkea ristikko, ihan peruseste ilman mitään ylimääräisiä härpäkkeitä. Lahja ei kytännyt taikka muutenkaan esittänyt epävarmuuttaan, vaan lähestyi estettä varmassa laukassa ja ylittikin se varsin mallikkaasti. Ongelmia ei siis ollut lainkaan. Ratsukko ylitti tämän esteen muutamaan otteeseen, eikä mitään ongelmaa näyttänyt olevan. Muutin esteen pystyksi, korkeus pysyi samana. Lahja pysyi edelleen varmana ja rohkeana hyppääjänä. Ratsukko ylitti esteen muutamaan otteeseen ja piti sitten pienen kävelytuokion. Sillä aikaa kokosin maneesiin neljän esteen radan. Esteiden korkeus vaihteli 60 cm ja 80 cm välillä. Esteet olivat ihan perusesteitä, ristikko, kaksi pystyä ja okseri. Ei mitään liian haastavaa, eikä ratsastustietkään olleet mitenkään erityisen hankalia. Kävelytuokion jälkeen ratsukko lähti tulemaan kohti ensimmäistä estettä reippaassa laukassa. Lahja eteni korvat hörössä ja olikin yllättävän innostunut esteistä. Ensimmäisestä esteestä ratsukko suoriutui loistavasti. Laukka jatkui edelleen reippaana ja kehotinkin ratsastajaa rauhoittamaan tammaa. Lahja malttoi kuunnella pidättäviä apuja yllättävän hyvin ja lyhensikin laukkaansa helposti esteiden välillä. Toinen ja kolmas este onnistui hyvin, eikä ongelmia ollut vieläkään. Okseria Lahja hieman kyttäili ja enteili kieltoa, mutta ratsastaja osasi rohkaista tammaa ja ratsukko ylittikin esteen reilulla hypyllä. Ensimmäisellä kerralla ongelmia ei siis ollut. Ratsukko tuli radan vielä muutamia kertoja ja hyppäsi kaikkia esteitä myös yksittäisinä. Lahja vaikutti hyvin innokkaalta hyppääjältä, vaikka okseria se hieman kyttäilikin. Ratsastaja osasi hyvin rohkaista tammaa, eikä okseri vaikuttanutkaan enää loppuvaiheilla niin erikoiselta. Esteiden korkeuttakin ruvetaan pikkuhiljaa korottamaan, aluksi tietenkin ihan yksittäisten esteiden kohdalla. Tämä ensimmäinen estevalmennus Lahjan kanssa onnistui vallan mainiosti!

Kouluvalmennus helppo A, 17.04.2010
Alkutunnin vapaiden käyntien jälkeen aloitimme työskentelyn ensin käynnissä. Tehtävänä oli pysähdyksiä, isoja voltteja sekä ympyröitä. Lahja oli tänään oikeinkin yhteistyöhaluisella päällä. Tamma kulki mukavan reippaasti eteen, kuitenkin menemättä ihan ratsastajan edelle. Käynnissä Lahjaa oli mukavan helppo hallita sekä työstää. Tamma oli hieman jäykkä kyljistään, mutta notkistui kyllä yllättävän nopeasti. Käyntityöskentelyn jälkeen siirryimme raviin. Ravissa tehtävänä oli samoja juttuja, mitä käynnissä. Lahja kulki melko rennossa muodossa, kuitenkin laiskottelematta. Alkuverryttelyn jälkeen aloitimme varsinaisen työskentelyn ensin käynnissä. Tehtävänä oli avotaivutuksia pitkällä sivulla. Lahja kuunteli ratsastajan antamia apuja hyvin ja toimikin niiden mukaisesti. Avotaivutukset rupesivat menemään kunnolla melkein heti. Tamma työskenteli ahkerasti ja keskittyi hyvin. Sama tehtävä jatkui myös toiseen suuntaan ensin käynnissä. Tovin jälkeen siirryimme raviin ja tehtävä jatkui samana. Ravissa avojen kanssa oli alkuun pientä ongelmaa, sillä Lahja ei kuunnellut pidätteitä riittävän hyvin. Ratsastaja teki kuitenkin muutaman hieman vahvemman pidätteen ja käytti selkeämpiä apuja. Näin ollen myös avotaivutukset rupesivat jälleen sujumaan varsin hyvin. Hienoa. Myös toiseen suuntaan suoritukset onnistuivat hienosti. Tunti jatkui laukassa. Tehtävänä oli ympyräkahdeksikko siten, että ympyröiden vaihtuessa laukka tulisi vaihtaa käynnin kautta. Laukassa Lahja kulki melko reippaasti eteen, ja ratsastaja saikin tehdä käyntiin siirtymisten kanssa paljon töitä, ettei väliin tulisi raviaskeleita. Hetkisen harjoittelun jälkeen tehtävä rupesi rullaamaan oikein hyvin. Lahja laukkasi hyvin ratsastajan alla ja kuunteli tämän apuja. Käyntiin siirtymiset onnistuivat suoraan laukasta, ilman raviaskeleita. Laukannostot käynnistä onnistuivat tasapainoisesti ja oikein hyvin. Seuraavana tehtävänä oli takaosankäännöksiä. Lahja kuunteli jälleen oikein hienosti, eikä tehtävän kanssa ollutkaan suurempia ongelmia. Lopputunti sisälsi parit lisäämisharjoitukset ravissa, samoin muutamia kokoamisia. Lahja työskenteli tänään oikein hyvin. Se malttoi kuunnella ratsastajan apuja hienosti ja keskittyikin oikein hyvin. Tamma kulki hyvin peräänannossa ja oli hyvinkin yhteistyöhaluinen.

Estevalmennus 90 cm, 26.04.2010
Kun ratsukko verrytteli vapaa muotoista alkuverryttelyä, rakensin maneesiin kolmen esteen radan. Ensimmäinen este oli 80 cm pysty, toinen 90 cm pysty ja kolmas 90 cm okseri. Verryttelyn jälkeen oheistin ratsukkoa hyppäämään matalamman pystyn. Hyppy onnistui loistavasti. Ratsukko tuli samaisen esteen muutamaan otteeseen, ongelmitta. Seuraavaksi kehotin tulemaan 90 cm pystyn edellisen perään. Lahja ponnisti paremmin ja korkeampikin este onnistui hyvin. Tamma oli varovainen jalkojensa suhteen, eikä puomin putoaminen ollut edes lähellä. Myös kolmas este tuli mukaan, eikä senkään kanssa ollut ongelmia. Ratsukko hyppäsi tämän kolmiesteisen radan muutamaan otteeseen ja pidimme sitten pienen kävelytauon. Lahja oli energinen ja innokas hyppäämään. Tamma hyppäsi mukavalla ilmavaralla ja oli keskittynyt hommaan. Ratsastaja sai ylläpidettyä laukkaa hyvin, eikä minkään sortin ongelmiakaan ilmaantunut. Kävelytauon jälkeen ratsukko hyppäsi radan vielä muutamiin kertoihin, eikä ongelmia edelleenkään ollut. Hienoa. Hyppääminen saisi tällä kertaa jäädä tähän. Ratsukko ravaili loppuun vielä kevyitä loppuraveja.

Kouluvalmennus helppo A/vaativa B, 27.04.2010
Alkutunnista Lahja oli hieman jäykähkö. Ratsastaja sai taivutella ja asetella tammaa hyvin paljon. Samalla Lahja vaati melko vahvaa ratsastusta pohkeen kanssa, sillä käynnin tahti jäi helposti hieman hitaaksi. Verryttely jatkui ravissa. Lahja alkoi pikkuhiljaa vertyä oikein kivasti ja hakeutuikin jo itsestään mukavan pyöreään muotoon. Ravissa verryttelytehtävänä oli alkuun ympyräkahdeksikkoa. Lahja asettui ja taipui nyt jo helpommin. Ratsastajan oli suht helppo hallita tammaa. Ravin tahti säilyi hyvin ympyräkahdeksikon ajan tasaisena ja nyt jo eteenpäinpyrkivämpänä. Verryttelyn jälkeen lähdimme työstämään hieman kootumpaa ravia. Kehotin ratsastajaa työskentelemään aktiivisesti pohkeen ja pidätteiden, sekä istunnan kanssa. Ilman pohjetta kootusta ravista ei tule hyvä, vaan se jää helposti hitaaksi ja laiskahkoksi. Ratsastaja sai tehdä hyvinkin paljon töitä selässä. Lahja vastaanotti avut kyllä ihan hyvin, muttei alkuun ihan täysin ymmärtänyt mitä siltä haetaan. Kuitenkin melko pitkän tovin harjoittelujakson jälkeen tehtävä rupesi onnistumaan vallan mainiosti. Ratsukko onnistui kumpikin omassa osuudessaan hyvin ja sainkin nähdä varsin laadukasta koottuaravia. Pidimme pienen kävelytauon ja jatkoimme laukassa. Tehtävänä oli muunnella laukan tempoa ja askeleen pituutta. Pidemmässä laukassa Lahja meni melko hyvin. Tamma venytti askeltaan ja kuuntelikin eteenpäin vieviä apuja kivasti. Ratsastajan oli helppo pyytää tammaa liikkumaan pidemmin askelin nopeammassa laukassa. Myös rauhallinen laukan tahti, mutta pitkät askeleet onnistuivat kivasti. Lahja venytti askeltaan oikein hyvin. Lyhyemmässä laukassa olikin enemmän työstettävää, mutta sekin onnistui kyllä oikein hyvin. Lahja kokosi ja lyhensi askeltaan hyvin, kuitenkaan jäämättä takaa laiskaksi. Temponvaihtelut onnistuivat oikein hyvin kumpaankin suuntaan. Pidimme pienen ravitauon. Tehtävänä oli hieman rennommassa ravissa loivia pohkeenväistöjä. Niistä ratsukko suoriutui oikein hyvin kumpaankin suuntaan. Seuraavana tehtävänä oli laukanvaihdot. Tehtävä asettui ympyräkahdeksikolle, ympyröiden vaihtumiskohtaan tulisi tehdä laukanvaihto askeleessa. Alkuun tehtävä tuotti hieman ongelmia, mutta rupesi sitten pyörimään ihan kivasti. Laukanvaihdot onnistuivat hyvin, eikä suurempia ongelmia alkukankeuksien jälkeen ollutkaan. Lopputunnista ratsukko sai ravailla melko vapaassa muodossa tehden isoja kaarteita ja hieman siirtymisiä käynnin ja ravin välille. Lahja työskenteli tänään hyvin. Alkuun se vaikutti kankealta ja jäykältä, mutta vertyi kyllä nopeasti. Tamma oli yhteistyöhaluinen, ja ratsastajalle mukava työstää. Tehtävistä tamma suoriutui hyvin ja yrittikin hienosti, vaikkei kaikki ihan tuttuja juttuja olleetkaan. Hienoa!

Kouluvalmennus vaativa B, 28.04.2010
Lahja oli tänään melko energinen, mutta malttoi silti työskennellä kivasti. Ratsastajan ei tarvinnut pyytää eteenpäin kovinkaan montaa kertaa, sillä Lahjasta itsestään lähti aika paljon vauhtia. Ratsastajan täytyi siis enemmänkin rauhoitella tammaa. Käynnissä tehtävänä oli pysähdyksiä, peruutuksia sekä erilaisia teitä. Lahja hieman hätiköi pysähdysten kanssa, joten ratsastaja saikin olla itse selässä melko tiukkana ja tarkkana, ettei tamma ennakoi. Ympyröillä Lahja asettui kivasti niin ulos kuin sisällekin. Volteilla Lahja taipui hyvin jo heti alkutunnista, eikä mitenkään erityistä kankeutta ollut lainkaan. Ravissa peruutukset jäivät pois, mutta jatkoimme pysähdysten kanssa. Pidätteet ja ratsastajan istunnan Lahja kuunteli hyvin. Pysähdykset ravista onnistuivat oikein hyvin. Tamma lähti pysähdyksestä takaisin aktiiviseen raviin heti ratsastajan pienimmästäkin merkistä. Ravissa tehtävänä oli myös temponmuutoksia. Niistä ratsukko suoriutui oikein kivasti. Muutaman hetken työskentelyn jälkeen jatkoimme laukannostojen parissa. Tehtävänä oli tehdä ensin käynnistä pysähdys ja pysähdyksestä laukannosto. Laukannoston jälkeen tulisi laukata muutamia askeleita ja sitten siirtyä suoraan käyntiin, muutaman askeleen jälkeen pysähdys ja uusi laukannosto. Lahja kuunteli ratsastajaa hyvin, ja tehtävä suoriutuikin vallan mainiosti. Tamma käveli aktiivisesti, pysähtyi tasajaloin ja odotti rauhassa ratsastajan merkkiä laukannostosta. Laukan Lahja nosti nopeasti ja jatkoi saman tien oikein hyvää ja aktiivista laukkaa. Laukasta siirtyminen käyntiin onnistui oikein hienosti. Tehtävä jatkui hetkisen ajan, mutta kun se suoriutui niin hienosti, niin lisäsin siihen hieman haastetta. Käynnistä tulisi tehdä pysähdyksen jälkeen peruutus ja peruutuksesta laukannosto. Laukasta tulisikin siirtyä suoraan pysähdykseen, ilman käyntiä siinä välissä. Nyt tehtävä antoikin ratsukolle jo hieman haastetta. Lahja oli kyllä hyvin ratsastajan avuilla ja työskenteli hyvin. Peruutukset onnistuivat hyvin. Tamma askelsi muutaman askeleen peruutuksen panematta vastaan. Peruutuksesta tehty laukannosto oli alkuun hieman hakusessa, mutta rupesi menemään kyllä oikein hienosti. Laukasta siirtyminen suoraan pysähdykseen oli alkuun yllättävänkin hankalaa. Lahja astui käyntiaskeleita, eikä ratsastajan avut tuntuneet menevän oikein perille. Muutamien harjoituskertojen jälkeen Lahja kulki paremmin ratsastajan avuilla ja pidätteetkin onnistuivat huomattavasti paremmin. Ratsastaja pystyi ratsastamaan istunnallaan paremmin, joten pysähdyksetkin onnistuivat jo suoraan laukasta. Hienoa. Nyt tehtävä onnistui oikein hyvin. Jatkoimme ravissa. Tehtävänä oli sulkutaivutuksia. Ne eivät tuottaneet juurikaan ongelmia. Lahja kuunteli ratsastajaa oikein hyvin ja tehtävä onnistui vallan mainiosti. Sulkutaivutusten jälkeen lopputunnin ravailut sisälsi melko rennohkoa työskentelyä. Lahja sai ravata melko matalassa ja pitkässä, rennossa muodossa ihan omaa tahtiaan. Tamma venytti kivasti askeltaan ja samalla työskenteli kivasti selällään.

Estevalmenus 100 cm, 02.05.2010
Alkuverryttelyssä Lahja oli reipas, mutta ratsastaja pystyi kuitenkin hallitsemaan tammaa hyvin. Ravissa ja käynnissä tamma kulki kivasti kuunnellen ratsastajan apuja. Tempoa oli suht helppo muunnella ja Lahja oli muutenkin hyvin hallittavissa. Laukassa vauhtia olikin enemmän, eikä temmon hidastaminen ollutkaan enää ihan niin helppoa. Mahdotonta se ei kuitenkaan ollut, eli ratsastaja suoriutui siitäkin ihan hyvin. Ensimmäinen este oli 90 cm pysty, jonka ratsukko hyppäsi muutamaan otteeseen. Se ei tuottanut ongelmia. Ratsukon verrytellessä rakensin maneesiin kuuden esteen radan. Esteiden korkeus vaihteli 80 cm ja 100 cm välillä. Verryttelyn jälkeen ratsukko rupesi hyppäämään rataa. Lahja hyppäsi oikein hyvin. Se varoi jalkojaan, eikä puomit pudonneetkaan kertaakaan. Ongelmia ratsukolla oli hyvin vähän. Lahja toimi hyvin ratsastajan apujen mukaisesti. Ratsastaja pystyi hallitsemaan hevosen hyvin. Itse hypyt onnistuivat hyvin. Lähestymisten kanssa ei ollut ongelmia. Esteen jälkeen laukan tahti hieman kiihtyi, muttei se kuitenkaan tuottanut ongelmia seuraavan hypyn suhteen. Hyppäsimme rataa muutamaan otteeseen ja sen jälkeen vielä hieman haastavampaa okseria yksittäisenä esteenä. Hyppäämisen jälkeen ratsukko pääsi siirtymään loppuverryttelyyn.

26.04.2010 Caossa
Lahjan kanssa ollaan valmentauduttukin jo ihan kivasti. Tamman kanssa ollaan edetty koulupuolella tasolle helppo A, ja vaativan B'n asiat rupeavat tulemaan nyt vielä viimeiseksi rutistukseksi. Estepuolella olemme valmentautuneet 90 cm tasolle, eli vielä 10 cm olisi korotettavaa. Näillä näkymin pääsemmekin tavoitteisiin oikein hyvin!

02.05.2010 Caossa
Lahjan kanssa olemme nyt päässeet tavoitteisiimme kummankin lajin suhteen. Niin esteet kuin koulukin sujuu tamman kanssa oikein mainiosti ja Lahja vaikuttaakin varsin potentiaaliselta ratsulta!

05.05.2010 Lahja kotiutui Caon koulutuskeskuksesta, oli mukavaa saada nuori neiti kotiin! Tammasta olikin kuoriutunut oikein hieno pakkaus. Suuret kiitokset Caon väelle! Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin kotona valmentautuen ja treenaten. Tulossa onkin paljon suomenhevosten kisoja, joista yritämme parhaamme mukaan viedä palkintoja!

28.05.2010 Saavuimme Lahjan ja Toivon kanssa juuri suomenhevosvarsojen arviointitilaisuudesta. Lahjan suvusta tykättiin ja rakennetta kehuttiin, mutta tamman käytöksessä olisi ollut parantamisen varaa. Saimme kuitenkin II-palkinnon, mikä oli hyvä siihen nähden, että Lahja oli oikea kauhukakara. Ei tainnut tamma oikein pitää tuomareista, jotka sitä käsittelivät. Tätä täytyy harjoitella näyttelyissä kesän aikana.

22.06.2010 Tamma on jo päässyt hieman kilpailemisen makuun ja saanut jonkun verran sijoituksia etenkin kouluradoilta. Nyt kun Lahja on jo vanhempi se alkaa toimimaan täyspäiväisenä kilpahevosena. Meillä onkin edessä monet kilpailut, joista odotan hienoa menestystä, sillä sen verran hyvin on harjoituksen mennyt. Laitumellakin tamma ehtii rentoutua, kisakalenterimme ei sentään ole niin tiukka. Suunnitteilla olisi Lahjalle myös ensimmäinen varsa, mutta antaa tamman vanhentua vielä vähän.

30.09.2010 Syksy on saapunut myös Harharetkeen ja hevosetkin pääsevät taas kisakentille, kun omistaja toipuu sairaslomalta. Lahja on saanut mukavasti sijoituksia alle koulukisoista ja tällä hetkellä tamma on ilmoitettuna tämän kuun SLA-tilaisuuteen. Tamma on ehtinyt synnyttää jo kolme varsaa ja nyt keskitymme sitten vain kilpailemiseen ja äitiyshommat saa jäädä joksikin aikaa.

30.11.2010 Lahja kantakirjattiin kuukausi sitten II-palkinnolla, mikä on hieno saavutus. Tamma sai parhaat pisteet koko tilaisuudessa ja esiintyi muutenkin edukseen. Edessä on vielä kilpailemista ja laatuarvosteluja, kyllä tästä tammasta pikkuhiljaa huippu saadaan!

Tämä on virtuaalihevonen